Levenslang leren

Vormingen voor professionals bij Artevelde Academy

Permanente vorming is vandaag een must. Als professional wil je mee zijn met de meest recente ontwikkelingen in je vakgebied. Nieuwe fases in je carrière vragen  telkens om andere competenties en kennis. Levenslang leren is dan ook geen luxe, maar een noodzaak voor wie wil bijblijven.

Het aanbod van Artevelde Academy verruimt jouw kennis en versterkt je in je huidige beroepspraktijk, of je nu kiest voor een bijscholing op lange termijn (een tweede bachelordiploma, postgraduaat of banaba) of een kortlopende vorming of een studiedag. Zo bouwen we samen aan een community van leergierige professionals.

 

Levenslang leren

Waarom kiezen voor Artevelde Academy?

Artevelde Academy wordt jouw vaste partner voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, en dat tijdens je volledige loopbaan. In elk van onze expertisedomeinen houden we de vinger aan de pols. Zo spelen we snel in op de noden van het werkveld.

    • Je wil een opleiding of vorming op jouw maat.
    • Je krijgt les van ervaren vakspecialisten die mee zijn met de laatste trends en wetenschappelijke ontwikkelingen.
    • Je bouwt een netwerk uit van gelijkgestemde professionals.
    • Je kunt gebruik maken van onze labs, mediatheken en andere infrastructuur.
    • Voor organisaties en bedrijven is er een uitgebreid aanbod opleidingen en vormingen op maat. Of laat onze studenten werken op je project of zet hen in als stagiair, jobstudent of werkplekleerder.
    Logo Artevelde Academy jpg

    Infodagen Arteveldehogeschool

    Maak kennis met ons aanbod en onze campussen tijdens een infodag. De infodagen van 2024 vinden plaats op 9 maart, 20 april, 29 juni en 4 september.

    Financiële steun professionals

    Om bijscholing en levenslang leren te promoten, biedt de overheid diverse steunmaatregelen aan.

    Verder studeren

    Voor pas afgestudeerden en professionals

    Bijscholing of studiedag

    We hebben een uitgebreid aanbod kortlopende bijscholingen. Ideaal als je over een specifiek onderwerp meer kennis wil vergaren of je eigen vaardigheden, visie en aanpak wil aanscherpen. In sommige gevallen krijg je ook een getuigschrift of attest. Daarnaast organiseren onze expertisenetwerken regelmatig interessante studiedagen en inspiratiesessies.

    Postgraduaat

    Een postgraduaat volgt op een bachelor-, master- of graduaatopleiding en telt minstens 20 studiepunten. Ook hier ligt de focus op verdere professionele vorming en verdieping van competenties.

    Bachelor-na-bachelor

    Een bachelor-na-bachelor, kort banaba, is een opleiding van 60 studiepunten, specifiek bedoeld om je kennis echt uit te diepen. Opgelet: je kan pas instappen als je al een ander bachelordiploma behaalde.

    Bachelors (verkorte trajecten)

    Afhankelijk van je eerder behaalde diploma('s), zijn heel wat bacheloropleidingen te volgen via een verkort traject. Zo kan je in een tijdspanne van een à twee jaar een bijkomend diploma behalen.

    Graduaten

    Een graduaatsopleiding is standaard 120 studiepunten, gespreid over 2 jaar (voltijds) of 3 of 4 jaar (deeltijds). De nadruk ligt altijd op praktijkervaring opdoen.

    Ontdek onze zeven interessegebieden

    Arteveldehogeschool is een vaste waarde onder de Vlaamse hogescholen. We bieden momenteel tientallen bacheloropleidingen, graduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen, postgraduaten, bijscholingen en andere vormingen aan in diverse vakgebieden. Via Artevelde Academy vertalen we die expertise naar iedereen die verder wil professionaliseren.

    Een goede band onderhouden met het werkveld is daarbij essentieel. Bedrijven en organisaties kunnen bij ons aankloppen voor trainingen op maat. Daarnaast zijn er diverse samenwerkingen mogelijk met studenten, docenten en onderzoekers. Onze studenten zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor stages, werkplekleren, projecten en evenementen.

    Heeft jouw organisatie consultancy en advies nodig? Zit je met een concrete onderzoeksvraag of zoek je een partner voor een onderzoeksproject? De docenten, experten en onderzoekers van onze verschillende expertisedomeinen zorgen voor optimale begeleiding en resultaten.

    Vormingen op maat en in-company trainingen

    Voor organisaties, bedrijven en scholen bieden we ook heel wat vormingen aan op maat. Neem dus zeker contact op als je interesse hebt in een ander thema, bijkomende sessies, een online opleiding, een webinar of een training binnen je organisatie. We bespreken de mogelijkheden graag samen met jou en stemmen een bijscholing volledig af op de noden van je organisatie.

    Samenwerken met studenten

    Wil je studenten een onderzoeksvraag voorleggen om uit te werken in een bachelorproef? Mogen ze een businessplan voor jouw start-up uitdenken? Zoek je een stagiair of werkplekstudent? Met hun open mindset en enthousiasme bieden ze onze studenten ongetwijfeld ook verfrissende inzichten in jouw vakgebied.

    Heroriënteren of professionaliseren: wat is levenslang leren?

    Onze maatschappij en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Evolueer jij mee? Want blijven leren is er voor iedereen. Jezelf persoonlijk of professioneel ontwikkelen kan om vele redenen. Behaalde je net jouw diploma, maar is je honger naar kennis en nieuwe vaardigheden nog niet gestild? Of ben je al even aan het werk en wil je je verder verdiepen in je vak? Misschien wil je met je job een andere richting inslaan? Ook bedrijven en organisaties voelen de nood om bij te scholen als antwoord op nieuwe trends en innovaties. Met ons breed aanbod aan opleidingen in zeven interessegebieden biedt Arteveldehogeschool heel wat kansen om te heroriënteren en professionaliseren.

    studenten van artevelde academy nemen pauze aan Kantienberg

    Blijf up-to-date

    Met een opleiding aan Arteveldehogeschool ben je altijd mee met de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Blijf je constant leren, dan schaaf je niet enkel je vakkennis bij. Je ontwikkelt ook nieuwe én duurzame vaardigheden en attitudes. Zo groei je als professional en als persoon.

    Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

    Een extra opleiding helpt je om jouw expertise nog verder te ontwikkelen. Ongeacht of je net afgestudeerd bent of al heel wat ervaring achter de kiezen hebt. Met je nieuwe kennis en dat extra diploma of vormingsattest op je cv vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. 

    Speel in op de noden van je team

    Geef je je werknemers de ruimte om te blijven leren, dan investeer je in hun toekomst én in die van je organisatie. Want gemotiveerde, zelfzekere teamleden die klaar zijn voor de wereld van morgen maken het verschil binnen en buiten je team. 

    Combineer leren en werken

    Of je nu een fulltime job hebt, deeltijds werkt of nog werkzoekende bent, er liggen heel wat opties om te blijven leren voor je open, op het moment dat voor jou het beste past. School je op korte tijd bij met onze een- of meerdaagse bijscholingen, studiedagen of masterclasses. Of verdiep je in een vakgebied met een langlopende (avond)opleiding zoals onze postgraduaten en bachelor-na-bachelors (banaba’s).

    Ga een nieuwe richting uit

    Zoek je een job die beter bij je past of wil je gewoon een andere uitdaging? Geef je carrière een nieuwe wending met onze opleidingen en vormingen op maat. We hebben een hele reeks aan verkorte en aangepaste trajecten voor jou in petto. Combineer je bijvoorbeeld een extra bacheloropleiding met werk of een gezin, dan zijn onze trajecten op maat echt iets voor jou.

    Samenwerking KdG Hogeschool

    Arteveldehogeschool en Karel de Grote Hogeschool hebben een sterke connectie en willen die nog verder bekrachtigen door ook voor levenslang leren (de KdG Academy en de Artevelde Academy) verder samen te werken.

    Van studiegeld tot studiepunt: levenslang leren in 5 vragen

    1. Hoe ziet een academiejaar eruit?

    Graduaten, bachelors en banaba’s

    Het academiejaar start op maandag 18 september 2023. Er zijn twee semesters (september – januari en februari – juni), met tussenin een week vakantie. De meeste opleidingen hebben examens in januari en juni. Herexamens? Die doe je in augustus – september. Sommige opleidingen werken met modules van vier, zes of acht weken gevolgd door een evaluatie. Starten in februari? Dat kan! Meestal duurt je opleiding dan een half jaar langer. Bij een aantal opleidingen kan je starten in februari en ook afronden in februari. Contacteer de trajectbeheerder van je opleiding voor meer info. 

    Postgraduaten, bijscholingen en studiedagen

    De start- en einddatum hangt af van de opleiding zelf. Meer info vind je op de opleidingspagina's. Of wil je een opleiding op maat van je organisatie? Dan stemmen we onderling de start en doorlooptijd af. 

     

    2. Hoeveel kost een opleiding?

    Dat hangt af van welke opleiding je kiest. Ook de kost van je studiemateriaal is gebonden aan je opleiding. Hou daarnaast rekening met eventuele buitenlandse studiereizen, stages of Erasmusprogramma’s. 

    Meer info over studiegeld en financiële steun

     

    3. Krijg je financiële steun?

    Vlaams Opleidingsverlof

    Werk je in de privésector? Dan heb je mogelijk recht op betaald educatief verlof als de opleiding is erkend. 

    BEV

    Werk je in de privésector in Wallonië of Brussel? Dan heb je recht op betaald educatief verlof als de opleiding is erkend. 

    Kmo-portefeuille

    Als zelfstandige of werknemer bij een kmo kan je soms ook gebruikmaken van de kmo-portefeuille en zo een deel van je opleiding financieren. Arteveldehogeschool telt heel wat erkende opleidingen. Check de voorwaarden op de site van de KMO-portefeuille. 

    Opleidingscheques

    Als je geen diploma hoger onderwijs hebt of je volgt een opleiding als deel van loopbaanbegeleiding, heb je recht op opleidingscheques. De VDAB betaalt dan een deel van je opleiding en studiemateriaal. Check de voorwaarden op hun site. 

    Studietoelage

    Voor de meeste bachelor- en graduaatsopleidingen heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid. 

    Meer info over financiële incentives voor professionals

     

    4. Hoe en wanneer inschrijven?

    Hoe je je inschrijft, hangt af van de opleiding waarvoor je kiest. Op deze pagina gidsen we je door alle essentiële info die je nodig hebt om je in te schrijven voor een bachelor, graduaat, banaba, postgraduaat of bijscholing

     

    5. Wat is een studiepunt?

    Het aantal studiepunten weerspiegelt de studielast. Een studiepunt staat gelijk aan ongeveer 25 tot 30 uur ‘werk’: lessen bijwonen, opdrachten maken, studeren … Het aantal studiepunten verschilt per opleiding, maar je kan ook samen met de trajectbeheerder kiezen hoeveel studiepunten je per semester of per jaar opneemt.   

    Je kan ons opleidingsaanbod doorzoeken op basis van competenties. Dit is mede mogelijk gemaakt door Europese middelen.