Coronavirus - Arteveldehogeschool zorgt voor haar studenten

Arteveldehogeschool riep haar studenten terug uit China wegens het coronavirus.

In de week van 20 januari riep Arteveldehogeschool vier studenten die in China verbleven voor hun stage terug. De hogeschool voert deze maatregel door als antwoord op de onvoorspelbare verspreiding van het coronavirus. De situatie evolueert van dag tot dag. 

Ook studenten die binnenkort naar China zouden afreizen voor hun opleiding mogen niet meer vertrekken. De veiligheid van onze studenten primeert.

 

Imran Uddin - woordvoerder van Arteveldehogeschool

Arteveldehogeschool volgt de situatie op de voet en was continu in contact met haar studenten en partnerinstellingen in China. "We wilden vermijden dat onze studenten niet naar huis konden keren in het geval dat het vliegverkeer werd gestaakt", aldus Uddin. Arteveldehogeschool stippelt alternatieve stageplekken uit voor de studenten die teruggeroepen werden.

Chinese studenten die naar België afreizen in het kader van een uitwisseling of stage, zijn nog steeds welkom. Voor hen organiseert Arteveldehogeschool de mogelijkheid om een medisch onderzoek te doen bij aankomst. De hogeschool houdt alle betrokken studenten op de hoogte via het intranet. 

Veelgestelde vragen

Wat met studenten van Arteveldehogeschool die momenteel in China zijn of er onlangs verbleven?

De studenten die in China verbleven in het eerste semester zijn allemaal terug in België en hun trajecten werden aangepast.

Ik had een stage of een studie(reis) gepland in China in het tweede semester. Kan dit doorgaan?

Omwille van het negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken kan dit niet doorgaan. Heb je vragen over het vervolg van je studietraject? Neem contact op met de opdrachthouder internationalisering van je opleiding.

Ik kom (terug) van China. Wat moet ik doen?

Als je geen griepsymptomen vertoont zoals koorts, kortademigheid en hoesten, hoef je niets te ondernemen. Vertoon je wel griepverschijnselen of maak je je ergens zorgen over? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Als er door een arts werd vastgesteld dat je besmet bent met het coronavirus, vragen we je om Arteveldehogeschool hiervan op de hoogte te brengen via stefaan.vervaet@arteveldehs.be. Wanneer je verschijnselen krijgt twee weken nadat je terug in België bent, heb je wellicht niet met het coronavirus te maken.

Ik kom in contact of ik ben in contact gekomen met mensen die de voorbije weken in China zijn geweest. Wat moet ik doen?

Je hoeft niets te doen als je geen griepsymptomen vertoont zoals koorts, kortademigheid en hoesten. Vertoon je wel verschijnselen of maak je je ergens ongerust over? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts. Als er door een arts werd vastgesteld dat je besmet bent met het coronavirus, vragen we je om Arteveldehogeschool hiervan op de hoogte te brengen via stefaan.vervaet@arteveldehs.be.

Het coronavirus werd bij mij vastgesteld. Wat moet ik doen?

Volg de richtlijnen van je behandelende arts. We vragen je ook om Arteveldehogeschool hiervan op de hoogte te brengen via stefaan.vervaet@arteveldehs.be.

Binnenkort komen er Chinese studenten naar Arteveldehogeschool. Zullen zij kunnen afreizen naar België? En hoe kan ik hen het best opvangen?

In China is er voorlopig geen algemeen reisverbod uitgevaardigd. Deze situatie kan natuurlijk elke dag wijzigen. Voorlopig zijn er geen redenen om dit bezoek niet te laten doorgaan.

De algemene maatregelen rond overdracht van virussen blijven uiteraard gelden:

 

- Hoesthygiëne: bedek je mond en neus steeds met een wegwerpzakdoek als je niest en gooi die daarna weg
- Nies tegen je arm en niet in je handen wanneer je geen wegwerpzakdoek hebt
- Goede handhygiëne toepassen: handen wassen met water en zeep of ontsmetten met een handgel op basis van alcohol
- Blijf thuis wanneer je ziek bent en blijf uit de buurt van personen met een mogelijk verminderde weerstand (vanaf 60 jaar, zieken, mensen met een chronische aandoening, …)

Mag ik stage lopen of studeren in een buurland van China?

Het is toegelaten om stage te lopen of te studeren in een buurland van China. De hogeschool monitort en volgt de situatie op de voet. Zolang er geen negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken is, kan jouw stage of studie doorgaan. Het is belangrijk om de instructies van de lokale instellingen en autoriteiten te volgen. Wanneer de opleiding van mening is dat je door de situatie onvoldoende leerkansen krijgt om je leerresultaten te bereiken, zal de opleiding op zoek gaan naar een alternatief traject.

Heb je nog andere vragen? Contacteer international@arteveldehs.be

Extra informatie over het coronavirus vind je via onderstaande bronnen: