Accountancy-fiscaliteit

Iets voor jou?

Je hebt een passie voor cijfers, oog voor detail en je bijt je graag vast in dossiers. Je wil alle geheimen ontrafelen van belastingen, boekhoudprocessen, audits en zoveel meer. Het verhaal achter de cijfers boeit je en wil je gebruiken om proactief mee te denken met de beslissingen van je klant en je organisatie. Je zoekt informatie op in het wetboek en zet daarmee graag de puntjes op de"i". Praktische kennis en tips van ervaren docenten, die hun strepen verdiend hebben als ervaren accountants of fiscalisten, vind je belangrijk. Nauwkeurig werken, je klant gefundeerd advies geven en niet vies van digitale tools: dat ben jij ten voeten uit! Herken je jezelf hierin? Dan is de afstudeerrichting Accountancy-fiscaliteit jouw ding.

Accountancy-fiscaliteit (Bedrijfsmanagement)

 

Wat leer je tijdens deze opleiding? 

Heb je deze opleiding afgerond, dan word je beschouwd als een expert in de domeinen accountancy en fiscaliteit. Vennootschapsboekhouding, financieel management en de diverse takken binnen het fiscaal recht vormen onder andere je stevige kennisbasis. Maar ook je digitale, sociale en professionele vaardigheden worden aangescherpt zodat je je mannetje kan staan in de organisatie van de toekomst. De brede basis die we je meegeven, laat je toe de zaken in een ruimer, bedrijfseconomisch kader te plaatsen. Onderbouwde beslissingen nemen is dus voor jou een evidentie. Je wordt de financiële vertrouwenspersoon van je klant en je organisatie. Meer nog: door je sterk analytisch inzicht word je een op-en-top professionele adviseur of consultant voor je klant. Werken aan je vakkennis, focussen op de praktijk en les krijgen van docenten met passie en expertise: na drie jaar ben je gegarandeerd een accountant-fiscalist met pit.

Het programma van het eerste jaar vind je hier.
Het programma van het tweede en derde jaar vind je hier

Hoe ziet je opleiding eruit?

Het eerste jaar is voor elke student Bachelor in het Bedrijfsmanagement identiek. Pas als je weet waar je écht goed in bent en wat je graag doet, kan je een keuze maken voor één van onze 7 specifieke afstudeerrichtingen. Dat gebeurt aan het einde van het academiejaar. Wij gaan in het eerste jaar trouwens ook volop voor praktijk met door de wol geverfde docenten. Practica, bedrijfsbezoeken en cases verrijken de vakken van je eerste jaar.

In het tweede jaar geven de specifieke vakken van de richting Accountancy-fiscaliteit al hun geheimen aan je prijs. Je krijgt een stevige dosis vakkennis mee. Je docenten hebben tonnen ervaring of staan vaak nog met één been in de praktijk. Maar een accountant of fiscalist is vandaag veel meer dan een papiervreter. Organisaties en klanten verwachten van jou ook prima communicatie- en digitale skills. En of je daarbij meteen even onderbouwd advies kan geven? Daarom leer je in het tweede jaar ook je blik te verruimen en mee te zijn met de toekomst: je scherpt je communicatieskills aan, leert hoe je adviezen moet formuleren en met je digitale kennis geef je anderen het nakijken. Bedrijfsbezoeken, lezingen van gastsprekers en oud-studenten, een netwerkevenement en werken met het SAP-systeem zetten kennis om in praktijk.

In het derde jaar zet je de puntjes op de "i" voor de kennis en skills die je al verwierf in het tweede jaar. In het vak “Case study” werk je een praktijkcase uit van A tot Z, gecoacht door een extern consultingkantoor en docenten. Nog meer praktijk ervaar je tijdens je stage van 12 weken of tijdens je bachelorproef, waarbij je samen met medestudenten en deskundigen vier maanden lang aan een echte real-life consultancyopdracht werkt.  Een boekhouder: een saaie papiervreter? Nee hoor, duidelijk een slimme all-rounder met prima vakkennis en top communicatie- en digitale skills. En ook als je naar het buitenland wil, hebben we een en ander in petto: de internationational tax week, een studiereis naar Frankfurt en zelfs een studie of stage in het buitenland liggen binnen je bereik. 

Carrièreperspectieven

Heb je je diploma Accountancy-fiscaliteit op zak? Dan vind je gegarandeerd werk want accountant-fiscalist is een knelpuntberoep. 95 % van de afgestudeerden in het Bedrijfsmanagement heeft na één jaar een passende job te pakken (bron: VDAB-Schoolverlatersrapport 2017).

Je wordt de financiële vertrouwenspersoon van je klant of organisatie in de brede zin van het woord. Je kent het verhaal achter de cijfers en kan beargumenteerde beslissingen nemen. Je kan je klant of organisatie professioneel adviseren. Laat alvast je visitekaartjes drukken, want je functietitel wordt:  accountant-fiscalist, financieel expert of consultant, business controller of consultant, tax advisor, finance manager,… Kortom, je bent een financieel deskundige met een zeer gegeerd profiel.

Je kan aan de slag bij een hele waaier van organisaties: bij accountants- of fiscale kantoren, bij consultancykantoren, bij financiële afdelingen van multinationals, bij organisaties in de profit- of de non-profit sector, bij de FOD Financiën, bij financiële instellingen. Omdat je een diploma hebt voor een knelpuntberoep, is de keuze aan jou. Maar één ding staat vast: je komt terecht in een dynamische context waarbij digitalisering de nieuwe krijtlijnen uittekent.