Financie- en verzekeringswezen

Iets voor jou? 

Commercieel ingesteld, klantvriendelijk en geboeid door de economische en financiële actualiteit? Dan is deze richting jouw ding. Je interpreteert cijfers, zoekt oplossingen voor risico's en schadeclaims en als kers op de taart kan je bank- en verzekeringsproducten voorstellen aan je klant. In mensentaal, uiteraard. Je kiest voor een boeiende en praktijkgerichte opleiding: je neemt deel aan beleggingscompetities, gaat op bedrijfsbezoek (o.a. in Londen) en maakt een real-life beleggingsportefeuille op.

Financie- en verzekeringswezen (Bedrijfsmanagement)

 

Wat leer je tijdens deze opleiding? 

Je curriculum wordt opgebouwd rond vier pijlers: verzekeringen, bank- en beleggingsproducten, financieel management en budgettering, en financieel en verzekeringsrecht. We zorgen er voor dat je volledig in orde bent met de wettelijke verplichtingen om een bank- of verzekeringstussenpersoon te worden. Ook als kredietbemiddelaar kan je aan de slag want je hebt je ‘attest kredietbemiddeling’ op zak. Na drie jaar ligt je carrièreweg volledig open en heb je bovendien een netwerk in de bank- en verzekeringswereld opgebouwd om ‘u’ tegen te zeggen. Je tijd als student bij Financie -en verzekeringswezen vliegt voorbij omdat de theorie doorspekt wordt met veel praktijk.

Hoe ziet je opleiding eruit? 

Het eerste jaar is voor elke student Bachelor in het Bedrijfsmanagement identiek. Pas als je weet waar je écht goed in bent en wat je graag doet, kan je een keuze maken voor één van onze 7 specifieke afstudeerrichtingen. Dat gebeurt aan het einde van het academiejaar. Wij gaan in het eerste jaar trouwens ook volop voor praktijk met door de wol geverfde docenten. Practica, bedrijfsbezoeken en cases verrijken de vakken van je eerste jaar.

In het tweede jaar geven de specifieke vakken van de richting Financie- en verzekeringswezen al hun geheimen aan je prijs. Je zet in op de vier pijlers van de richting en wordt een echte vakspecialist. Wil je graag bank- of verzekeringstussenpersoon of kredietbemiddelaar worden? Je bent wettelijk in orde om te starten. Bovendien bouw je tijdens je studie een breed netwerk op. Je kan een beleggingsportefeuille samenstellen en financiële knelpunten vaststellen. Maar omdat een specialist financie- of verzekeringswezen vandaag veel meer is dan een cijfervreter, scherp je ook je communicatieskills aan, leer je hoe je adviezen moet formuleren en geef je met je digitale kennis anderen het nakijken. Kortom, je wordt een clevere all-rounder met prima vakkennis en top communicatie- en digitale skills.

In het derde jaar zet je de puntjes op de "i". Je toont dat je klaar bent voor het echte werk tijdens je stage van 12 weken of tijdens je bachelorproef, waarbij je samen met medestudenten en deskundigen vier maanden lang aan een echte real-life consultancyopdracht werkt. Vind je België te klein en lonkt het buitenland, dan kan je meedingen naar de HBO Talentenprijs Financieel Management in Groningen, op studiereis naar Londen en studeren of stage lopen in het buitenland. 
Het programma van het eerste jaar vind je hier.
Het programma van het tweede en derde jaar vind je hier.

Carrièreperspectieven

Heb je je diploma Financie- en Verzekeringswezen op zak? Dan ben je klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. 95 % van de afgestudeerden in het Bedrijfsmanagement heeft na één jaar een passende job te pakken. (Bron: VDAB-Schoolverlatersrapport 2017)

Dit diploma, samen met de tonnen ervaring die je opdoet via je stage en bachelorproef, laten je toe aan de slag te gaan als een erkend bank- of verzekeringsmakelaar. Je behaalt via deze opleiding ook automatisch het attest van kredietmakelaar (uitgereikt door Febelfin). Je technische bagage en commerciële flair laten je toe te solliciteren voor een brede waaier aan jobs: bankmedewerker, financieel adviseur, beursmakelaar, ... De toekomst is duidelijk 'all yours'