Rechtspraktijk

Iets voor jou?

Wet- en regelgeving moeilijk? Niet voor jou. Met je kritische en analytische ingesteldheid kan jij complexe juridische materies overbrengen. In mensentaal, uiteraard. Je bent hands-on, communicatief en neemt niet zomaar alles voor waar aan. Alle takken van het recht interesseren je en je kennis laat je toe de zaken in de praktijk om te zetten. Ben jij die kritische denker die zijn of haar schouders wil zetten onder juridische vraagstukken? Welkom bij rechtspraktijk!

Rechtspraktijk (Bedrijfsmanagement)

 

Wat leer je tijdens deze opleiding?

Je wordt ondergedompeld in de wereld van het recht aan de hand van zes essentiële pijlers:

  • de burger
  • de onderneming
  • de overheid
  • werk en familie
  • vastgoed
  • methodiek en communicatie

Rechtbankbezoeken en gastsprekers zetten theorie om in praktijk, net zoals de vele cases die in de vakken aan bod komen. Je leert juridische problemen op te lossen én advies te geven in alle takken van het recht, zowel aan leken als aan professionelen. Een vastgoeddossier kan je juridisch en commercieel begeleiden van A tot Z. En is die webwinkel wel in overeenstemming met de wet? Ook dat kan je beoordelen. Kortom: juridische kwesties kan jij ontrafelen en in mensentaal uitleggen aan cliënten. Analytisch inzicht en communicatieskills, laat dat nu net jouw troeven zijn.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Het eerste jaar is voor elke student Bachelor in het Bedrijfsmanagement identiek. Pas als je weet waar je écht goed in bent en wat je graag doet, kan je een keuze maken voor één van onze 7 specifieke afstudeerrichtingen. Dat gebeurt aan het einde van het academiejaar. Wij gaan in het eerste jaar trouwens ook volop voor praktijk met door de wol geverfde docenten. Practica, bedrijfsbezoeken en cases verrijken de vakken van je eerste jaar.

Vanaf het tweede jaar stomen we je klaar om juridische kwesties tot in de puntjes te ontrafelen. De zes pijlers waar we rond werken, hebben voor jou geen geheimen meer. Er is één constante voor alle vakken van het tweede jaar: je belandt met beide voeten in de praktijk. Je brengt onder andere een bezoek aan de rechtbank, krijgt gastcolleges van sprekers uit diverse domeinen,  bezoekt de Rechtbank van Koophandel en een advocatenkantoor, gaat mee op studiereis naar Straatsburg en Luxemburg en doet een kijkstage om te ervaren hoe het er in real life aan toe gaat.

In het derde jaar zet je de kers op de taart met je stage en je eindwerk (Bachelorproef). Je docenten staan vaak met één been in de praktijk en helpen je het werkveld te veroveren. Je bachelorproef test of je de theoretische en juridische kennis, digital skills, communicatieve vaardigheden en talenkennis kan inzetten om juridisch advies te geven. Je voert bijvoorbeeld een legal scan uit van een onderneming of vertaalt complexe wetgeving naar lekentaal voor websites van de Vlaamse Overheid. Bovendien werk je ook aan je basis als vastgoedmakelaar. Een vastgoeddossier kan je zowel juridisch als commercieel begeleiden; na een jaar stage en  een bekwaamheidsproef kan je aan de slag als vastgoedmakelaar. En is België ondertussen te klein voor je geworden? Dan kan je kiezen voor een semester of stage in het buitenland. 
De vakken van het eerste jaar vind je hier.
De vakken van het tweede en derde jaar vind je hier.

Carrièreperspectieven

Heb je je diploma Rechtspraktijk op zak? Dan ben je klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. 95 % van de afgestudeerden in het Bedrijfsmanagement heeft na één jaar een passende job te pakken. (Bron: VDAB-Schoolverlatersrapport 2017)

We leiden je op tot een paralegal met pit. Je kan aan de slag als vastgoedmakelaar, griffier, juridisch adviseur, notariaatsmedewerker, bankmedewerker, consultant of zelfstandig ondernemer met kennis van zaken. Kortom, een brede waaier aan jobs ligt in het verschiet. 

Wil je graag nog verder studeren? Dat kan, want onze bacheloropleidingen bieden daarvoor talrijke opties aan. Ontdek ze hier. De opleiding Rechtspraktijk is echter de enige  afstudeerrichting die, via een schakelprogramma, leidt naar een diploma Master in de Rechten.