Arteveldehogeschool lanceert nieuwe opleiding Toegepaste Psychologie

Mens en Samenleving

Arteveldehogeschool lanceert volgend jaar de nieuwe bacheloropleiding Toegepaste Psychologie. De vraag naar psychologische consulenten in Vlaanderen is erg hoog. De opleiding die start vanaf september 2023 hoopt tegemoet te komen aan die vraag. “Met meer dan 600 uur stage zorgen we dat de studenten met beide voeten in het werkveld staan”, vertelt directeur expertisedomein Mens en Samenleving Christel Verhas.  

Toegepaste Psychologie

Hoge nood aan psychologische consulenten 

Het gaat niet goed met het psychisch welbevinden van de Belgen. Zo worden één op drie persoonlijk geconfronteerd met psychische stoornissen in zijn of haar leven. Nog meer mensen krijgen er onrechtstreeks mee te maken, bijvoorbeeld omdat ze partner, vriend, familielid of collega zijn van iemand met een psychische kwetsbaarheid.  

Bijna een derde van het ziekteverzuim in Vlaanderen is te wijten aan psychische problemen. In maart 2022 had ongeveer één op de vier mensen een angststoornis en/of een depressieve stoornis. Op basis van een open bevraging concludeerde de Vlaamse jeugdraad dat gemiddeld 31,4% van de jongeren tussen 14 en 25 jaar niet goed in zijn vel zit.  

Het preventief inzetten op geestelijke gezondheid en het toegankelijk maken van psychische hulpverlening is duidelijk een sterke maatschappelijke uitdaging. En daar is een cruciale rol weggelegd voor psychologisch consulenten. 

Opleiding uniek in Oost-Vlaanderen 

“We zijn enorm trots dat we deze opleiding kunnen lanceren, en dat als enige in Oost-Vlaanderen", aldus Christel Verhas. “Studenten leren tijdens de opleiding hoe menselijk gedrag in elkaar zit en hoe ze het psychisch welbevinden van mensen verbeteren. Ze werken daarbij zowel hulpverlenend als preventief.”  

Psychologisch consulenten ondersteunen bijvoorbeeld klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en psychiaters in de zorg, welzijns-, onderwijs-, forensische en HR-sector. De opleiding valt op door de vele uren praktijkervaring. Christel: “De opleiding heeft maar liefst meer dan 600 uur stage. Zo zorgen we dat de studenten stevig met beide voeten in het werkveld staan.” 

Focus op innovatieve technologieën 

“De opleiding is uniek omdat we sterk focussen op digitalisering en toegankelijkheid”, vult opleidingshoofd Sofie De Backer aan. “We merken dat er heel wat uitdagingen, opportuniteiten en vragen zijn binnen de sector rond online hulpverlening, digitalisering en laagdrempeligheid. Samen met het werkveld willen we daarmee aan de slag. Ons doel? Afgestudeerden pioniers maken op vlak van toegankelijkheid en innovatieve technologieën. Zo zorgen ze voor een beter psychisch welbevinden in Vlaanderen en daarbuiten.”  

De opleiding zal starten vanaf het academiejaar 2023-2024 aan Campus Brusselsepoortstraat. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de infodagen op 11 maart, 22 april, 24 juni of 6 september om de opleiding van dichtbij te leren kennen. 

Meer info 
https://www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/bachelor/toegepaste-psychologie