Samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige: een logische stap? 

Gezondheid en Zorg

"Meer tijd voor de patiënt en zijn omgeving: zowel via een proactief als chronisch management", zegt Sylvie Ackaert, docent en onderzoeker bij het expertisedomein Gezondheid en Zorg van Arteveldehogeschool. Daarin was iedereen het zaterdag 18 maart over eens op de studiedag ‘Samenwerking tussen huisarts en praktijkverpleegkundige: een logische stap?’. Meer dan 100 huisartsen en verpleegkundigen zagen er heil in een samenwerking.

De opkomst op de studiedag toont echt wel aan dat er nood is aan een goede samenwerking. Maar de start van de samenwerking met een verpleegkundige in de huisartsenpraktijk, is er eentje van trial and error. Professor dr. Peter Pype,  huisarts en professor aan de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van UGent, beschreef hoe het opstarten van een nieuwe samenwerking dezelfde complexiteit heeft als het opvoeden van een kind. “De mate van zekerheid (voorspelbaarheid) dat een specifieke actie tot het gewenste resultaat leidt, is in beide situaties laag. Er is geen eenvoudig recept of handleiding voor elke situatie. In de huisartsenpraktijk werk je met mensen, elk met hun eigen achtergrond. Waar je echter wel invloed op hebt, is de mate van overeenkomst van de doelen die je wil bereiken en welke weg je daarvoor zal nemen. Maak helder waarom je wil samenwerken, communiceer open en werk stapsgewijs het samenwerken verder uit vanuit vooropgestelde doelen. Niet te veel tegelijk.” Dr. Pype werk in zijn praktijk samen met een verpleegkundige.

Arteveldehogeschool ondersteunt beide partijen. Enerzijds geeft het onderzoeksproject ‘De verpleegkundige in de huisartsenpraktijk: voorbij de drempels’ inzichten in de integratie van een verpleegkundige in de huisartsenpraktijk. Anderzijds kunnen verpleegkundigen zich via het Postgraduaat ‘Verpleegkundige in de huisartsenpraktijk’ specialiseren om te werken binnen de context van een huisartsenpraktijk. 

Horen hoe peers het aanpakken is belangrijk voor huisartsen en verpleegkundigen, zo blijkt uit ons onderzoek.
Karen Van den Bussche
Onderzoeker Arteveldehogeschool

Enkele eerste vaststellingen

Een kant-en-klaar handboek is er niet, maar uit onderzoek blijkt wel dat er een aantal factoren zijn, die de kans op succes vergroten. Ook het onderzoek aan Arteveldehogeschool toont dit aan. “Een belangrijke boodschap voor wie wil opstarten is om niet enkel te focussen op wat zichtbaar en tastbaar is, maar dieper te graven naar gelijkaardige waarden en visie op zorg. Ook op samenwerken”, zegt Vanessa Gauwe, docent en onderzoeker binnen Arteveldehogeschool. Verpleegkundigen geven als belangrijkste punt aan dat er een klik moet zijn op zowel visie als samenwerkingscultuur. Niet meteen tastbaar, maar wel belangrijk om dit te bekijken.

Vanuit de grote nood zijn veel huisartsen klaar om de samenwerking met een praktijkverpleegkundige te starten. Dat maakt de nood aan een duidelijk juridisch en financieel kader des te groter.

Concreet: een GPS als tool bij de opstart

Op de studiedag testten huisartsen en verpleegkundigen het eerste prototype van de tool uit het onderzoeksproject: de GPS. Een tool die de startende samenwerking tussen huisarts en de verpleegkundige in de huisartsenpraktijk stap voor stap kan faciliteren om efficiënter te komen tot een geïntegreerde samenwerking. Positieve eerste bevindingen waar de onderzoekers verder mee aan de slag gaan.

Meer weten?  

Sylvie Ackaert – Onderzoeker

Vanessa Gauwe – Onderzoeker en Coördinator Postgraduaat

Over het onderzoek

Over het Postgraduaat