Info voor ouders

Zet je zoon of dochter straks de stap naar het hoger onderwijs? En zit je als ouders nog met heel wat vragen of bezorgdheden? Op deze pagina verzamelen we alle relevante info.

Wat is jouw rol?

Als ouder speel je een belangrijke rol als ondersteuner in het studiekeuzeproces. Bij elk onderdeel van het proces kan je een meerwaarde voor je kind betekenen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die steun van hun ouders ervaren tijdens dit proces een betere keuze maken dan anderen. 

Kunst is om je kind zelf verantwoordelijkheid te geven en daarnaast als ondersteuner op te treden. Dit betekent: goede vragen stellen, samen actie ondernemen, maar ook de eindbeslissing aan je kind overlaten. Vooral in dialoog gaan met je kind over talenten, capaciteiten, opleidingen, realistische beroepsverwachtingen, enz. draagt bij tot een goed proces. Samen structuur aanbrengen in de vele informatie en hen motiveren om actie te ondernemen kunnen al het verschil maken voor de jongere. 

Lees verder hieronder voor nog meer informatie over het hoger onderwijs, het studiekeuzeproces, het brein van jongeren en handige do’s-and-don’ts. 

Wat moet je weten?

Info over het hoger onderwijs

  • Ben je benieuwd naar hoe het hoger onderwijs er vandaag uitziet en welke de veelgebruikte termen zijn, zoals leerkrediet, studiepunten, schakelprogramma? Lees de informatiebrochure over het hoger onderwijs in Vlaanderen. 
  • Op onderwijskiezer kom je alles te weten over de structuur van het hoger onderwijs en vind je een overzicht van alle opleidingen die in Vlaanderen aangeboden worden. Je vindt er ook een handige tool om te zoeken per studie- of interessegebied.  
  • Ook op deze website vind je een schat aan informatie. Je kan er onder andere terecht om brochures aan te vragen. Verder kan je er ook chatten met studenten en docenten, en kan je onze campussen bekijken.  
  • Het hoger onderwijs staat niet stil. Nieuwe manieren van lesgeven zijn niet meer weg te denken. Bekijk het filmpje over digitalisering in de kolom hiernaast.

Info over het studiekeuzeproces

Een studiekeuze maken is een dynamisch proces. Dat wil zeggen dat de ideale studiekeuze niet uit de lucht komt vallen, maar dat gedurende een langere periode verschillende acties nodig zijn. 

  • Bij Kies Wijs vind je een overzicht van welke taken voorafgaan aan een grondige en weloverwogen studiekeuze.  

  • Columbus is een online exploratietool die studiekiezers stap voor stap op weg helpt doorheen hun studiekeuzeproces en hen laat stilstaan bij hun drijfveren, motivatie, talenten en interesses.  

  • Ook op onderwijskiezer kunnen studiekiezers verschillende zelftests invullen. Zo geeft I Study hen meer inzicht in hun studiemotivatie en -methode en brengt I Prefer hun belangstellingsprofiel in kaart.  

  • Op deze pagina vind je een overzicht van alle infomomenten waaraan je kind kan deelnemen in het kader van zijn/haar/diens studiekeuzeproces.  

Info over jouw studiekiezer

Het brein van jouw kind is nog volop in ontwikkeling, zeker tot het 25ste levensjaar. Wetenschappers gebruiken de term ‘puberbrein’.

Het gevolg hiervan is dat jongeren het moeilijker hebben met plannen, vooruitdenken, abstract denken en bewuste keuzes maken. Hierdoor hebben jongeren ook de neiging om impulsieve beslissingen te nemen omdat dit makkelijker aanvoelt voor hen.

Toch zijn ze in staat om informatie te verwerken. Daarbij hebben ze vooral nood aan een duidelijke context en een duidelijke noodzaak om informatie te verwerken.

Als ouder kan je dus helpen bij het informatie aanbieden en verduidelijken van deze context en noodzaak. Hieronder bij de do’s-and-don’ts vind je alvast tips hoe je dit kan doen. 

Do's and don'ts

DO'S 

DONT'S 

Voer af en toe een spontaan, ongepland gesprek. 
Bv. tijdens de afwas, in de auto… 

Het gesprek voeren als de jongere moe is, als andere familieleden of vrienden erbij zijn… 

Vraag door, stel open vragen, luister. 
“Hoe kom je daarbij?”, “Wat vind je belangrijk?”, “Wat wil jij?”, “Hoe denk je daar zelf over?”… 

Meteen kritiek geven, mogelijkheden uitsluiten, pushen in 1 richting. 
Bv. “Daar zit geen toekomst in”, “Als ik jou was, zou ik dat studeren” 

Sta ook open voor minder evidente opleidingen. 

Tijdsdruk zetten. 
Bv. “Weet je het al?”, “Het is al paasvakantie en je weet het nog niet” 

Motiveer om op zoek te gaan naar de juiste informatie over een opleiding of beroep. 
Bv. “Is dat wel zo? Zoek het uit, contacteer...” 

Let op met je eigen vooronderstellingen. 
Bv. “Een sociaal werker kan enkel in het OCMW aan de slag.” 

Betrek jouw netwerk (familie, kennissen, vrienden) om eventueel onbekende opleidingen en/of beroepen te ontdekken. 

Eigen beeld van vroeger projecteren. 
Bv. “Ik mocht niet studeren, dus haal maar het onderste uit de kan” 

Bied praktische steun. 
Bv. Ga mee naar een infodag, breng structuur in de veelheid van informatie… 

Zonder medeweten zelf informatie opzoeken over opleidingen. 

Maak sterke punten en talenten bespreekbaar. 
Bv. “Waar ben je trots op?”, “Wat vind je leuk om te doen?” 

De verantwoordelijkheid overnemen van je kind. 
Bv. Enkel jij neemt het woord tijdens een infodag 

Blijf rustig, heb vertrouwen en geduld. 

Geen betrokkenheid tonen. 
Bv. “Doe maar, ik ken er toch niets van” 

Wat na de studiekeuze?

Ook wanneer jouw kind een studiekeuze gemaakt heeft, staat hij/zij/die er niet alleen voor! Studeren is niet altijd even gemakkelijk, en daarom is er begeleiding. Want elke student verdient kansen om het beste uit zichzelf te halen. Zowel op academisch als op persoonlijk vlak bieden we ondersteuning.

Denk maar aan studiebegeleiding, taalondersteuning, trainingen en inspiratiesessies over psychosociaal welzijn, integrale begeleiding voor studenten met specifieke onderwijsnoden, …

Wat kan je nog doen?