Werken en studeren combineren

Wil je werken en studeren combineren? Dat kan aan Arteveldehogeschool. Of je nu je studie wil financieren via een studentenjob of omdat je als professional wil bijscholen: we leiden je door de belangrijkste informatie. Je vindt hier ook alle info over je eigen onderneming starten tijdens je studies.

werken-studeren-combineren-arteveldehogeschool

Werken als je nog studeert

werken-studeren-combineren-arteveldehogeschool

Studentenjob gezocht  

Een studentenjob is een goede manier om extra zakgeld op te strijken of je studies mee te bekostigen.   

Waar vind je studentenjobs?  

 

Do's-and-don'ts voor jobstudenten  

Werk je als jobstudent met een studentenovereenkomst? Dan mag je 600 uur per jaar werken zonder dat jij en je werkgever sociale bijdragen moeten betalen op je loon. Het maakt niet uit of je tijdens de zomervakantie werkt of tijdens het schooljaar.

Op Student at Work vind je meer info, kan je nagaan hoeveel uren je nog over hebt en kan je een attest afdrukken waarop het resterend aantal uur vermeld staat. Veel werkgevers vragen naar dit attest omdat ze zo zeker weten dat je uren nog niet opgebruikt zijn.  

 

Jobstudent en werkstudent: wat is het verschil?  

Eerst dit: er bestaat geen officiële, wettelijke definitie van ‘jobstudent’ of ‘werkstudent’. Daardoor kunnen we de verwarring tussen deze twee begrippen helaas niet definitief ophelderen. Wel kunnen we je een overzicht geven hoe de begrippen doorgaans worden gebruikt.  

Het begrip ‘jobstudent’ wordt meestal gebruikt voor studenten die hun 600 uur gebruiken en die dus verminderde sociale bijdragen betalen (ook op deze website gebruiken we ‘jobstudent’ in deze betekenis).  

‘Werkstudent’ wordt in meer dan één betekenis gebruikt.  

De meest gebruikte betekenis is: een student die de normale socialezekerheidsbijdragen betaalt op zijn job. Je betaalt die normale bijdragen, bijvoorbeeld als je geen studentenovereenkomst kunt afsluiten of als je 600 uur op zijn.  

Hogescholen en universiteiten verwijzen met ‘werkstudent’ naar studenten die werken en leren combineren. Ze hebben specifieke studiefaciliteiten voor zulke studenten.  

Als je je in deze beschrijving herkent, dan is de kans groot dat je hoofdstatuut niet meer ‘student’ is, zodat je geen studentenovereenkomst meer kunt afsluiten. Je kunt dan niet meer werken tegen verminderde sociale bijdragen. (Bron: Student at Work) 

Mag jij als jobstudent werken?  

Je kunt onder de 600-urenregeling werken als je:  

  • student bent, 
  • oud genoeg bent,  
  • niet werkt wanneer je geacht wordt opleiding of andere schoolactiviteiten te volgen.  

 

Wat is studentenarbeid?  

Studentenarbeid is een vorm van arbeid waarbij je als student beschermd bent door een specifiek type contract: de overeenkomst voor tewerkstelling van studenten. De overeenkomst heeft een beperkte duurtijd.  Als jobstudent met een studentenovereenkomst word je beschermd door arbeidswetgeving. Die bepaalt welke arbeid is toegelaten, op hoeveel rust je recht hebt, wanneer je wel en niet mag werken, enzovoort. (Bron: Student at Work) 

Studeren met een examencontract

Als je door omstandigheden geen lessen kan bijwonen, kan je je ook via zelfstudie voorbereiden op examens. Voor de meeste opleidingen is inschrijven met een examencontract mogelijk.

Je moet uiteraard wel voldoen aan de toelatingsvoorwaarden die de opleiding oplegt.

Met een examencontract val je ook niet onder het sociaal statuut van student. 

Voorwaarden examencontract

  • Je mag alleen examens afleggen 
  • Je mag geen lessen bijwonen 
  • Je mag niet deelnemen aan seminaries, practica en oefeningen 
  • Wil je toch bepaalde lessen of seminaries volgen, dan moet je voor dat vak bijkomend inschrijven via een creditcontract. 

Meer info: Onderwijs Vlaanderen

examencontract-arteveldehogeschool

Studeren als je al werkt

Natuurlijk is het ook tijdens je professionele carrière mogelijk om nog te studeren. Meer nog: het wordt sterk aangeraden om dat regelmatig te doen.

Studeren als werkzoekende

Wil je gebruikmaken van een tijdelijke werkloosheid om een diploma te behalen en zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? In sommige gevallen kan dat met behoud van werkloosheidsuitkering. 

Een eigen onderneming starten met Idea Factory

Heb je een straf idee of je eigen onderneming? Idea Factory helpt je met een-op-eencoaching om je pril ondernemerschap vleugels te geven.

idea-factory-arteveldehogeschool