Waarom kiezen voor Arteveldehogeschool?

Arteveldehogeschool is in beweging! Met kwaliteitsvol onderwijs, met praktijkgericht onderzoek en met impactvolle dienstverlening voor (en door) onze studenten en het werkveld, hebben we als hogeschool de kracht om mee te bepalen hoe de wereld van morgen eruitziet.

Ons Toekomstplan verwoordt duidelijk hoe we invulling geven aan de kernzin ‘Dé makers van de wereld van morgen’: onze gedeelde waarden maken onze Arteveldecommunity hecht, onze missie verleent duiding aan onze bestaansreden en onze visie geeft richting die zich uit in duidelijke keuzes, leiderschap en flexibiliteit. Daardoor kunnen we onze stempel drukken op de wereld van morgen. 

Studenten tijdens een les

De kernwaarden van Arteveldehogeschool

Binnen Arteveldehogeschool staan vier kernwaarden centraal. We zijn:

  • authentiek  

  • betrokken  

  • bevlogen  

  • baanbrekend   

Die waarden illustreren onze keuze om de laatste jaren naar een meer resultaatgerichte cultuur te evolueren, zonder onze traditie van mensgerichte hogeschool uit het oog te verliezen.  

Studenten in beeld

Onderwijs gericht op groei

Als student leiden we je op tot een startklare professional en een sterke persoonlijkheid die helemaal voorbereid is om de uitdagingen van de wereld van morgen aan te pakken. Onze ruime begeleiding op maat helpt daarbij. Zo kun je tijdens je studies of bijscholing verder evolueren en de nodige weerbaarheid, kennis en vaardigheden opdoen om in je vakgebied het verschil te maken.

Je krijgt daarin steun van onze docenten, onderzoekers en medewerkers, vaak mensen met een stevige expertise, die met een grote gedrevenheid met hun werk omgaan. Samen vormen we een hechte Arteveldecommunity en zetten we in op verbinding met externe partners binnen ons onderwijs, ons onderzoek en onze maatschappelijke dienstverlening. Via die cocreatie komen we tot praktische resultaten, brengen we mens en maatschappij in beweging en bouwen we samen mee aan een duurzame samenleving.

Vijf interessegebieden

Arteveldehogeschool biedt onderdak aan experts in heel uiteenlopende disciplines. Sinds 2019 bundelen we die expertise in vijf expertisenetwerken of interessegebieden, zowel op het vlak van onderwijs en onderzoek als samenwerking en dienstverlening:   

  • Business en Management   
  • Communicatie, Media en Design   
  • Gezondheid en Zorg
  • Mens en Samenleving   
  • Onderwijs
Student

Thuis in Gent

Gentse skyline

Arteveldehogeschool staat dan wel met beide voeten in de wereld, maar is onlosmakelijk verbonden met Gent. Hoe kan het ook anders, met twaalf campussen verspreid over de stad en de vele samenwerkingsprojecten? De hogeronderwijsinstellingen van Gent werken intussen veel samen, om te bekijken welke uitdagingen gezamenlijk kunnen worden aangepakt. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven omtrent de geestelijke gezondheid van studenten, zoals de werkgroep Student in Warme Stad Gent. Ook bieden we via het concept Buurt in de campus/Campus in de buurt een meerwaarde aan de lokale gemeenschappen in de stad Gent.

We willen als hogeschool dan ook een warme thuis bieden aan al onze studenten, docenten, medewerkers, onderzoekers, partners en toevallige passanten, een open huis van ontmoeting zijn, een gezellige hub, een living lab en een coworkingspace.

Het concept van de buurtcampus is vandaag al deels gerealiseerd in onze campussen via concrete projecten en komt volledig tot wasdom in onze nieuwe Campus Dok Zuid, die in 2025 de deuren opent. Door de inbedding van de graduaatsopleidingen in de hogeschool hebben we er sinds september 2021 ook een vestigingsplaats buiten Gent bij, namelijk in Oudenaarde. Via onze partner IVV Sint-Vincentius (HBO5-Verpleegkunde) is Arteveldehogeschool ook aanwezig in Eeklo en Zottegem.

Associatie Universiteit Gent

Binnen het Vlaamse hogeronderwijslandschap gaan we duurzame verbindingen aan. Arteveldehogeschool neemt in het hoger onderwijs een bijzondere plaats in, als enige vrije hogeschool in de netoverschrijdende Associatie Universiteit Gent. Onze hogeschool heeft een traditie van open en transparante samenwerking met partners binnen en buiten die associatie, met Universiteit Gent als de belangrijkste universitaire partner.

Voorbeelden hiervan zijn de talrijke schakelprogramma’s, de initiatieven rond afstemming met de opleidingsprogramma’s van de UGent en samenwerkingen op het vlak van onderzoek. Daarnaast gaan we vaak verbindingen aan met onze alliantiepartner Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Geruggensteund door het Voorsprongfonds diepen we onze samenwerking met regionale en interregionale instellingen verder uit via gemeenschappelijke projecten.

Internationaal netwerk

internationaal netwerk

Tegelijkertijd is de Arteveldecommunity mondiaal actief. We investeren in duurzame mondiale partnerschappen omtrent onderwijs, onderzoek en dienstverlening en evolueren meer en meer naar een ‘European’ University of Applied Sciences. Zo zijn we al jaren goede partners met Oulu University of Arteveldehogeschool: dé Applied Sciences (OAMK) in Finland en ondertekenden we in juni 2019 een intentieverklaring met Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Die verklaring heeft tot nauwe samenwerking geleid, bijvoorbeeld binnen de opleidingen van het Expertisenetwerk Mens en Samenleving, en vormt de start van een intensief strategisch partnerschap.

Daarbij streven we ernaar om samen een Europees Strategisch Consortium op te zetten. Als koploper van de Vlaamse hogescholen in het aantal Erasmusmobiliteiten kijken we bovendien verder dan de gekende Europese mobiliteitsprogramma’s en creëren we een mondiaal kwaliteitsvol aanbod.

Buiten Europa heeft de instelling gekozen voor een strategisch netwerk bestaande uit vijf partnerlanden: de strategische allianties. Gezien onze participatie binnen verschillende internationale netwerken, onze double degrees en vele andere samenwerkingsinitiatieven met partners uit maar liefst 106 landen in Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië, kunnen we wel zeggen dat ons internationale netwerk stevig verankerd is.

Toekomstbestendig

Student actief tijdens een liveshow

Binnen Arteveldehogeschool staat innovatie bovenaan de agenda: we willen via ons onderwijs, onderzoek en dienstverlening niet alleen een antwoord bieden op de vraagstukken van vandaag, maar ook inspelen op de uitdagingen van morgen.

We leiden onze studenten daarom op tot breed gevormde, flexibele professionals die zich kunnen aanpassen aan de veranderende noden van het werkveld en een innovatieve mindset uitdragen. Een belangrijk aspect daarbij is het actief stimuleren en ondersteunen van ondernemingszin.   

Als organisatie evolueren we richting een meer wendbare, futureproof hogeschool. We streven naar meer resultaatgerichtheid, zonder onze identiteit van mensgerichte hogeschool op te geven.