Het leven zoals het is: inspirerend coach

professionele ontwikkeling
Mentaal welzijn
Mens en Samenleving
Coaching en Begeleiding

Auteur: Anne Breda (trainer Inspirerend Coachen)

Vandaag ging er een intervisie inspirerend coachen door voor mensen uit de zorgsector. Een groepje van acht, met veel input! Boeiend om te ervaren hoe mensen na drie uur samen denken met GRROW als ruggengraat tot de conclusie kwamen dat deze manier van werken zo waardevol is.

We kozen een thema dat zo klonk bij de start: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ruzies tussen moeder en zoon thuis uitgeklaard worden en niet bij mij?’

Verkennen van de realiteit en het doel met vragen als 'Waar loop je precies tegenaan?’, ‘Wat wil je via deze intervisie bereiken?’, ‘Wanneer zou je echt tevreden zijn?’ maakte ons groepje duidelijk dat de coachee vooral met haar eigen ergernis wilde leren omgaan:

"Ik zou zo graag meer energie overhouden, ik enerveer mij en dan word ik kwaad op mezelf. Dat maakt het alleen maar erger want dan begin ik te piekeren en dat kost mij tonnen energie, die lekt gewoon weg’."

Nadat het probleem en het doel voldoende helder waren, kreeg elke deelnemer de kans om eigen ideeën over het probleem en het doel te delen. De coach stimuleerde de groep om de coachee te waarderen zoals bijvoorbeeld de vele zaken die de coachee al had geprobeerd met dit gezin. Evengoed werd naar (betrokkenconfrontaties gevraagd door de coach. Eentje was bijvoorbeeld dat de coach de coachee niet makkelijk kon stilleggen, een echte spraakwaterval. 

Na deze ronde werd het doel scherper. De coachee koos voor ‘Ik wil me voorbereiden om met meer ontspanning te starten met dit ruziënde gezin’. De grootste winst bij dit doel was voor de coachee energie en enthousiasme behouden.

We zochten daarna naar momenten waarop de coachee rustig en ontspannen kon blijven ondanks spanning of ruzie. Een heel bijzonder moment want de coachee had bijvoorbeeld gemerkt dat het zetten van thee bij dit gezin iedereen rustiger en meer ontspannen liet starten. Om maar één van haar krachtbronnen te noemen.

De groep inspireerde haar met een brainstorm van oplossingen. Een zeer prikkelend moment voor elk van ons. We daagden de strenge coachee uit om milder naar zichzelf te kijken. Één van de opties die de coachee meteen ook wou toepassen. Heel concreet door ruimte te geven aan lastig voelen en tegen zichzelf te zeggen bij de start: "Ik mag mij opjagen, ik probeerde al zoveel om dit gezin te helpen, ik mag het even niet weten."

Na dit intervisiegesprek bekeken we voor elk van ons wat we uit dit gesprek willen onthouden voor onze eigen praktijk. Een greep uit de antwoorden:

Ik realiseer me dat ik vaak mijn eigen gevoelens probeer te onderdrukken’

‘Als het doel duidelijk is, loopt het gesprek als een trein’

‘Ik vind het heel leerrijk dat de coachee zich zo kwetsbaar opstelde’

Voor mij een geslaagde voormiddag waarbij ik nog eens mocht ervaren hoe lonend het is  voor professionals om samen te denken over de praktijk van hun vak!