Onderzoeker Edward De Vooght werkt mee aan EDUboxen rond politiek en verkiezingen

Edward De Vooght, onderzoeker aan Arteveldehogeschool, leverde zijn bijdrage aan drie interactieve lespakketten van VRT rond politiek en verkiezingen. De zogenaamde EDUboxen informeren jongeren uit het secundair onderwijs over hun stem in ons politiek systeem, politieke communicatie en propaganda. “Elke EDUbox biedt een unieke kijk op een essentieel aspect van ons beleid en democratie.”

Edward De Vooght

VRT en Mediawijs consulteerden De Vooght voor drie didactische lespakketten. EDUbox Politiek zoomt in op de complexiteit van het politieke systeem en hoe je stem bijdraagt tot het beleid. Communicatietechnieken en propaganda zijn het onderwerp in EDUbox Overtuigen. EDUbox Ideologie leert jongeren welke idealen tot onrust kunnen leiden.

“Men veegt politieke communicatie, ideologie en het politieke systeem te vaak op een hoop, waardoor je wantrouwen creëert”, zegt De Vooght. “Politieke communicatie staat niet gelijk aan het proces. Het draait om meer dan alleen parlementen, ideologieën en opinies. Ook de manier waarop gecommuniceerd wordt over het democratisch systeem, is belangrijk om de politiek te begrijpen. Vanuit die visie lanceerden we drie verschillende EDUboxen.”

'First time voters'

Maar liefst 880.000 jongeren trekken dit verkiezingsjaar voor het eerst naar de stembus. Daar stemmen ze in juni, net zoals elke Vlaming, voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. In het najaar brengen ze hun stem uit voor de lokale en provinciale verkiezingen.

Opvallend: nooit eerder waren er zoveel first time voters. Onderzoek toont aan dat een politieke en democratische houding vaak vorm krijgt tussen de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Net daarom lanceert VRT een EDUbox-aanbod om jongeren voor te bereiden op de verkiezingen.