Welfare for all: recht op zorg en welzijn

Onderzoeksthema

Iedereen heeft recht op zorg en welzijn. Helaas staat dit voor mensen in een kwetsbare leefsituatie steeds meer onder druk. Ons onderzoek richt zich op het verkennen drempels en mogelijkheden om zorg en welzijn ook voor hen te realiseren. We hebben bijzondere aandacht voor enerzijds kinderen, jongeren en gezin en anderzijds ouderen. We richten ons op de inzet van intersectorale samenwerkingen en de rol van de praktijkwerker, de organisatie en het beleid. Ons doel? Bijdragen aan recht op zorg en welzijn voor iedereen.

Verschillende handen die elkaar vasthouden

Recht op zorg en welzijn

Wat onderzoeken wij en voor wie?

We verkennen de uitdagingen en kansen op verschillende niveaus, van individu tot gemeenschap en beleid. We willen bijdragen aan het garanderen van de rechten van mensen in kwetsbare situaties en passende zorg en welzijn voorzien. We vinden de stem van de persoon waar het om gaat belangrijk.

In ons onderzoek kijken we naar de verschillende lijnen in zorg en welzijn, en hoe deze kunnen samenwerken. Dit gaat over het eigen en informele netwerk, de eerstelijn tot tweede en derde lijn.

We richten ons specifiek op twee doelgroepen: kinderen, jongeren en hun context enerzijds, en ouderen anderzijds. We willen die groepen in onze samenleving versterken, waarbij we niet langer over hen praten, maar mét hen samenwerken.

Gewenst resultaat

We verbeteren de levenskwaliteit van die specifieke doelgroepen. Via onderzoek en ontwikkeling dragen wij bij aan beleid, organisaties en praktijken die aansluiten bij hun noden.

Onderzoekslijnen

In dit onderzoeksprogramma richten we ons op de analyse van nieuwe benaderingen in de hulp- en dienstverlening. We onderzoeken de impact ervan en beoordelen de laatste ontwikkelingen kritisch.

Vroeg en nabij

Met een bachelor pedagogie van het jonge kind kan je terecht het jeugdwerk, als speelpleincoördinator of coördinator bij een jeugddienst.

We richten onze aandacht op de eerste 1000 dagen in het leven van een kind, en op tijdig noden zien en opvangen, ook wanneer het kind ouder is. We onderzoeken wat nabijheid van zorg en hulpverlening in kinderopvang, scholen, vrije tijd en buurten kan betekenen. We willen dat sociale ondernemers meer vrijheid krijgen om hun ondersteuningsdiensten aan te passen, obstakels weg te nemen en op maat gemaakte zorg te bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen. Daarom monitoren en ontwikkelen we passende handvaten.

We onderzoeken hoe de tendens naar vroeg en nabij kan gerealiseerd worden en hoe dit bijdraagt aan effectief meer zorg en welzijn. Wij kijken daarbij naar wat dit betekent voor de eerste 1000 dagen in het leven van een kind. Wij hebben het over verdere cruciale momenten waarop signalen snel kunnen worden opgevangen. Wij onderzoeken en ontwikkelen manieren hoe zowel zorg en welzijn als kinderopvang, scholen, jeugdwerk dit samen realiseren.

Healthy ageing

Gezond ouder worden in groep

In deze onderzoekslijn staat het welzijn van ouderen en hun context centraal. We richten ons op gerontologisch sociaal werk en toegepaste psychologie voor ouderen. We brengen onze expertise samen met het onderzoek van expertisenetwerk Gezondheid en Zorg. De periode van 2021-2030 is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen ‘The decade of healthy ageing’. Daarbij draait het om inclusiviteit, gelijkheid en een brede aanpak om het leven van ouderen, gezinnen en gemeenschappen te verbeteren. We bevorderen een positieve perceptie van ouder worden en pakken onderbescherming aan.

Bekijk al onze onderzoeksprojecten

Ben je nieuwsgierig naar al onze onderzoeksprojecten?

Reacch

​Website ontwikkeld i.k.v. het Erasmus+ Panda project, over participatie van jonge kinderen in de jeugdhulp​.

Werk met ons samen

Sta je als professional of organisatie soms voor moeilijke kwesties? Heb je nood aan extra inzichten uit onderzoek? We helpen je graag verder. 

Wij zetten in op diverse samenwerkingsvormen met ons werkveld voor onderzoek en innovatie. Variërend in intensiteit, financieringsstroom, looptijd en finaliteit: contractonderzoek, samenwerkingsverbanden in cofinanciering of met externe projectfinanciering, samenwerking via deelname aan ontwerpsessies, adviescommissies, … 

1) Onderzoekspartner 

Interesse om mee te stappen in een groot project? Wij zijn lead of partner in tal van subsidieprojecten, regionaal tot internationaal. Heb je eerder een concrete vraag? Dan is onderzoek in opdracht en op maat uiteraard ook mogelijk. 

3) Adviseur en dienstverlening 

Wij begeleiden werkveldpartners naar de opstap van een onderzoeksproject door hun noden scherp te stellen, onderzoek uit te voeren, een eerstelijnsadvies op te maken en hun in contact brengen met ons netwerk van innovatiepartners.  

2) Onderwijsinnovator 

Onze innovatieve producten, methodieken, services etc. dragen bij tot ver­nieuwende onderwijsvormen en de uitbouw van een innovatief en toe­komstgericht aanbod levenslang leren via onze Artevelde Academy. Ook studenten participeren in ons onderzoek via bachelorproeven of andere projecten. 

4) Wetenschapscommunicatie 

We brengen onderzoek en wetenschap ook bij het brede publiek. Met de vele activiteiten wetenschapscommunicatie bereiken we jong en oud, en laten we hen via de vele workshops proeven van wetenschap en techniek. 

Blikopener

Ben je een ondernemer van een kmo of socialprofitorganisatie? Dankzij Blikopener van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kunnen wij je vrijblijvend ondersteunen bij je zoektocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Wij stellen onze praktijkgericht onderzoeksresultaten en experten ter beschikking aan jou.

Maak kennis met onze labs

Ons lab ondersteunt professionals met simulatietrainingen en het maken en testen van een prototype.

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je met het formuleren van je concrete onderzoeksvraag en de gewenste aanpak.

Over het expertisedomein Mens en Samenleving

Wij zijn geëngageerd in de maatschappij en daarom innoveren we graag samen met jou. Het expertisedomein Mens en Samenleving gaat voluit voor participatief onderzoek over maatschappelijke uitdagingen en zet in op de innovatie van de socialprofitsector.

Volg het expertisedomein Mens en Samenleving

Vragen over dit onderzoeksthema?

Wendy Eerdekens

Contactpersoon

Contacteer via e-mail