Interesse?

Meld je vrijblijvend aan

Wil je je graag deel uit te maken van de begeleidingsgroep van het project, eens het project is goedgekeurd (eind juni 2024 ten laatste weten we dat)? Fijn, want we hebben je nodig! We contacteren je in het voorjaar om samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Vul de nodenbevraging in

Om meer te weten te komen over de specifieke noden en om de valkuilen in kaart te brengen omtrent AI voeren we ook een werkveldbevraging uit. Vul jij ze ook in? We gebruiken de cijfers en inzichten ook in onze projectaanvraag. Dit zal de relevantie van een project aantonen. Hoe meer respondenten, hoe duidelijker de nood. In functie van de voorbereiding van de aanvraag kan je de bevraging invullen tot eind januari 2024.

Over wat gaat de TETRA-aanvraag  ‘AI informatie- en chatbotassistentie in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg’?

Digitale hulp- en dienstverlening zijn in toenemende mate een wezenlijk onderdeel van het welzijnswerk en de geestelijke gezondheidszorg. Mensen zoeken ondersteuning en antwoorden op vragen via e-mail, chat, websites, FAQ-rubrieken, beeldbellen, sociale media en andere digitale tools. Net zoals in veel andere sectoren, biedt de inzet van artificiële intelligentie (AI) ook hier veel potentieel. De bijhorende uitdagingen zijn echter extra groot. Kwalitatief, ethisch en veilig gebruik van AI is namelijk essentieel wanneer het om bijzonder gevoelige aspecten uit ons leven gaat, zoals welzijn en geestelijke gezondheid.

We willen daarom onderzoeken en uittesten hoe we met AI de toegankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie van digitale hulp- en dienstverlening op een veilige en ethische manier kunnen verhogen. Door AI in te zetten als ondersteuningsmiddel willen we het bereik vergroten van het online aanbod in welzijn en geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen. AI kan hulpzoekers sneller en effectiever helpen en doorverwijzen naar geschikte diensten. Daarnaast kan AI helpen om het online aanbod uit te breiden en om bestaande pijnpunten mee aan te pakken (zoals lange wachttijden, taalbarrières en een tekort aan vrijwilligers).

We exploreren in dit project twee sporen om deze doelstellingen te bereiken.

1. Informatieverstrekking

Informatieverstrekking op maat op websites van welzijn en geestelijke gezondheid via een 'AI-informatieassistent'. Een lerend netwerk wordt opgezet, bestaande uit een groot aantal organisaties  uit de brede sectoren van welzijn en geestelijke gezondheid. Samen leren ze de mogelijkheden van conversationele AI kennen voor informatieverstrekking op maat. Na een nodenanalyse testen een aantal organisaties binnen het lerend netwerk effectief een virtuele ‘AI-assistent’ op hun website. Via AI-gestuurde vraagverheldering worden er antwoorden op maat geformuleerd, in de taal van de hulpzoeker. De antwoorden zijn gebaseerd op info- en FAQ-rubrieken op hun website, maar ook op externe informatiebronnen. Hulpvragen die verder gaan dan informatieverstrekking, worden actief doorverwezen naar de online sociale kaart.

2. Chat- en e-mailhulpverlening

Ondersteuning bij de professionele beantwoording in chat- en e-mailhulpverlening via een 'AI-chatbotassistent'. In afwachting van een chatgesprek met een hulpverlener kan een AI-chatbotassistent al informatie opvragen en verwerken, zodat het chatgesprek meteen kan starten met de verzamelde basisinformatie. Door middel van AI-gebaseerde antwoordsuggesties kunnen professionals of vrijwilligers in online gespreksvoering vervolgens sneller en beter inspelen op de behoeften van de cliënten. In de chathulpgesprekken kunnen ook antwoordsuggesties worden geformuleerd op vlak van vraagverheldering en doorverwijzing. Beantwoorders gaan hier vervolgens zelf mee aan de slag in hun gesprekken. Bij e-mailhulp kunnen automatische suggesties van antwoorden worden opgemaakt, die vervolgens worden afgewerkt door de hulpverlener. Ook simultaanvertalingen in de taal van de hulpzoeker worden mogelijk gemaakt. Daarenboven kunnen we verkennen hoe deze AI-assistent kan ingezet worden in vormingen, intervisies en supervisies van chat- en e-mailhulpverleners.

Rond deze twee sporen werken we in een VLAIO-TETRA projectaanvraag, met als deadline februari 2024. 

Oproep tot deelname aan de begeleidingsgroep

We zoeken organisaties die willen instappen in de begeleidingsgroep van deze projectaanvraag.

Organisaties binnen welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg

Heb je interesse in de mogelijkheden van AI op je website of in je chat- of e-mailhulp? Samen met ons exploreer je op welke manier AI je werking kan versterken en waar de grenzen van AI liggen. Dit project biedt je de kans om voorzichtige eerste inzichten op te doen en te leren uit de ervaringen van vele andere organisaties.

IT-bedrijven of softwareontwikkelaars 

Wil je de eerste stappen zetten rond de inzet van conversationele AI als tool? Of ben je een ontwikkelaar die al ervaring heeft met AI, maar wil je meer affiniteit met de inzet ervan binnen welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg. Via dit project groeit je ervaring met AI-toepassingen en kom je aan relevante kennis en inzicht in de noden en beperkingen binnen deze sectoren. Je krijgt er ook waardevolle connecties met nieuwsgierige organisaties.

Wat haal jij uit de deelname aan dit project?

Als lid van de begeleidingsgroep zit je niet alleen op de eerste rij bij de uitwerking van dit onderzoeksproject, je kan ook het onderzoek mee richting geven of zelfs actief aan deelnemen. Je geeft ook feedback op de projectresultaten zodat de innovaties relevant zijn en blijven.

Als lid van de begeleidingsgroep heb je de volgende voordelen:

  • Je hebt als eerste toegang tot de resultaten.
  • Je hebt toegang tot het netwerk van experten, bedrijven en non-profitorganisaties.
  • Je geeft mee richting aan het project.
  • Je kan deelnemen aan het lerend netwerk en het aanbrengen en het uitwerken van proeftuinen.
  • Je krijgt als organisatie of bedrijf zicht op alle output van het project (website, rapporten, persmededelingen, afsluitend event, …).

VLAIO vraagt dat organisaties en bedrijven uit de gebruikersgroep het project mee financieren, om zo de gedragenheid van de resultaten te verzekeren. De omvang van de financiële deelname varieert, met een minimum van €250 per jaar. De bijdrage kan via betaling ‘in cash’, maar kan ook door middel van het ter beschikking stellen van expertise of personeelstijd of van je infrastructuur (website of chattool). Er zijn verschillende formules waarbij ons aanbod afhankelijk is van je bijdrage.

In functie van de voorbereiding van de aanvraag ontvangen we intentieverklaringen graag tegen eind januari 2024. Je kan alvast je interesse laten blijken via de vrijblijvende aanmelding.

Dit is slechts een vrijblijvende aanmelding, zonder engagement, waarbij je aantoont dat je bereidheid hebt om de projectaanvraag met woord en daad te steunen. Een intentieverklaring dus. Je werkelijke bijdrage wordt pas vastgelegd na de finale goedkeuring van het project door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, en gebeurt steeds in in samenspraak. 

VLAIO-TETRA?

  • Projectfinanciering van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) voor 2 jaar. Gericht op het implementeren van innovaties in nieuwe sectoren ('technologie-transfer, of TETRA). 
  • Deadline van projectindiening bij TETRA is begin februari 2024.
  • Indien goedgekeurd start het project in oktober 2024.
  • 7,5% cofinanciering moet worden voorzien uit Vlaamse bedrijven en vzw’s: dit toont aan dat er een duidelijke nood is én bereidheid om te investeren in de oplossingen.

We voorzien deze formules om deel te nemen aan het project (indien goedgekeurd):

Formules voor Vlaamse organisaties in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg

 

Basis: je leert bij en netwerkt
  • Je blijft geïnformeerd over het project en haar (tussentijdse) resultaten: je hoort het eerst wat je nieuwe inzichten en AI-ontwikkelingen zijn, je volgt het verloop van de proeftuinen, ...
  • Je neemt deel aan het lerend netwerk over AI voor welzijn en geestelijke gezondheidszorg
  • Je krijgt een halve dag opleiding over de mogelijkheden van AI
  • Je krijgt antwoorden op maat van jouw vragen over de kansen van AI voor jouw organisatie
  • Er is plaats voor ongeveer 40 organisaties
  • Kostprijs: 250 euro per jaar (in cash) per organisatie
Proeftuin 1: AI op je website (spoor 1)
  • Basis
  • Jouw website is proeftuin voor het uitbouwen van een AI chatbot voor informatieverstrekking
  • Er is plaats voor 5 organisaties voor een intensief traject
  • Kostprijs: bijkomend bedrag in cash en/of in diensten
Proeftuin 2: AI in je chat- of e-mailhulp (spoor 2)
  • Basis
  • Jouw chat- en/of e-mailhulpaanbod is proeftuin voor het uitbouwen van een AI chatbot voor het formuleren van antwoordsuggesties
  • Er is plaats voor 3 organisaties voor een intensief traject
  • Kostprijs: bijkomend bedrag in cash en/of in diensten

Meld je vrijblijvend aan.

Formules voor IT-bedrijven en softwareontwikkelaars

 

Basis: je leert bij en netwerkt
  • Je blijft geïnformeerd over het project en haar (tussentijdse) resultaten: je hoort het eerst wat de nieuwe inzichten en AI-ontwikkelingen zijn, je volgt het verloop van de proeftuinen, ... vanop de eerste rij
  • Je kan je netwerk verbreden door je bedrijf aan te bieden binnen een lerend netwerk van organisaties voor welzijn en geestelijke gezondheid met interesse in AI
  • Er is plaats voor 20 bedrijven
  • Kostprijs: 250 euro per jaar (in cash) per organisatie
Proeftuin: je ontwikkelt AI-toepassingen
  • Basis
  • Je ontwikkelt en integreert AI-toepassingen in de proeftuinen rond AI-informatieassistentie of AI chatbot assistentie
  • Er is plaats voor maximaal 8 bedrijven
  • Kostprijs: je betaalt bijkomende cofinanciering maar tegelijk word je ook vergoed voor de geleverde diensten

Meld je vrijblijvend aan.

pdf 6

Oproep in pdf

Deelname aan AI-project

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer info?

Arteveldehogeschool

Mens, Samenleving en Digitalisering

 

Tim Vanhove – 0486/62.31.55

Jana Verplancke

Philippe Bocklandt

Tim.Vanhove@arteveldehs.be

Jana.Verplancke@arteveldehs.be

Philippe.Bocklandt@arteveldehs.be

Thomas More-hogeschool

Psychologie en technologie

 

Tom Van Daele

Tom.VanDaele@thomasmore.be

 

Universiteit Gent

Research Group IDLab

 

Dieter De Witte

 

Dieter.DeWitte@UGent.be

Maak kennis met de onderzoeker

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.