In 2021 resulteerde een kleine helft van de re-integratietrajecten (48,15%) in een verklaring van medische ongeschiktheid van de werknemer, blijkt uit cijfers van Mensura, Externe Dienst voor Preventie en Bescherming. Dat is erg veel.

Om dat te veranderen, is het misschien wel noodzakelijk om het re-integratietraject zelf onder de loep te nemen: vandaag is een re-integratietraject vaak enkel een zaak tussen werkgever en werknemer (en de arbeidsarts). Wij zijn ervan overtuigd dat een succesvolle re-integratie de betrokkenheid en medewerking van meer actoren in de organisatie nodig heeft, in het bijzonder die van collega’s van de werknemer en van de leidinggevenden.

Binnen voorliggend project willen we inzetten op een duurzaam traject met de collega’s van de langdurig zieke zodat iedereen (de persoon die re-integreert, maar ook het team errond) constructief en positief met het re-integratieproces kan omgaan.

Uit onderzoek en ervaringen blijkt dat het gedrag van collega’s cruciaal is bij een goede terugkeer van een langdurig zieke. Hoe meer support, hoe meer kans op succesvolle re-integratie. Met dit project willen we een traject uitwerken dat collega’s in staat stelt om meer ondersteunend gedrag te vertonen.

Via een participatieproces (met collega’s, leidinggevenden en HR) op de werkvloer van drie Gentse organisaties komen we tot een handleiding met inspirerende werkmethodes, tools, sjablonen en guidelines voor collega’s om positief te werken rond re-integratie. Door de verscheidenheid van de betrokken organisaties zal deze handleiding ook in andere sectoren geïmplementeerd kunnen worden.

Partners

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.