Wat is de impact van taalkennis op een expat?

De rol van Nederlandse taalkennis komt veel aan bod bij onderzoek naar integratie en participatie. Een doelgroep die hierbij vaak over het hoofd wordt gezien is de expat. Toch zien we in België een groeiende populatie van expats. Een expat is een persoon, geboren en opgegroeid in een ander land, die voor een vaak beperkte periode in België is om te werken in een internationaal bedrijf.

Eerder onderzoek toont ook aan dat expats vaak belangrijke functies in internationale bedrijven innemen. Voor deze bedrijven is het dus essentieel om aandacht te besteden aan hun expats. Dit door op zoek te gaan naar factoren die ... van expats positief beïnvloeden.

  • het welbevinden
  • de participatie
  • de retentie 

Wij onderzoeken in dit project of Nederlandse taalkennis één van die belangrijke factoren is. Want internationale bedrijven stimuleren hun expats soms tot het vergroten van hun Nederlandse taalkennis door het volgen van formele taallessen of andere (in)formele taalmethoden.  

Impactmeting van Nederlandse taalles

Ook onderzoeken we of we de specifieke impact van een taalinterventie zoals Nederlandse taalles kunnen meten. Organisaties krijgen immers vaker de vraag naar het nut, de impact of de meerwaarde van aangeboden interventies voor hun medewerkers en voor de organisatie zelf.

Kunnen we het nut, de impact of de meerwaarde van zo'n interventie via een financiële return uitdrukken? En op welke manier brengen we deze potentiële (financiële) return dan best in kaart? Deze vragen vormen het tweede doel van dit project .  

Dit project verloopt in cofinanciering met de Nederlandse Taalunie. 

Fases onderzoeksproject

1. Diepte-interviews organisaties

In de eerste fase van het project hebben we diverse organisaties kwalitatief bevraagd a.d.h.v. diepte-interviews. Hieruit vloeiden interessante inzichten voort, die we verwerkt hebben in de surveys.

Hieronder kan je een aantal tussentijdse bevindingen uit de interviews lezen die bijgedragen hebben tot ons verdere onderzoek:

  • Er is een duidelijke nood aan internationale tewerkstelling: bedrijven kijken naar internationaal talent in het buitenland als antwoord op de krapte van de arbeidsmarkt in het binnenland.
  • Er is een versnippering van informatie: er is geen one-stop shop voor de international die naar Vlaanderen verhuist. Een meer gecentraliseerde aanpak van internationale tewerkstelling in Vlaanderen kan onze regio aantrekkelijker maken voor internationals. Organisaties benadrukken het belang van een vlotte onboarding of een warm welkom.
  • Kennis van de Nederlandse taal is soms een tweesnijdend zwaard: werknemers die het Nederlands (beter) beheersen zijn breder inzetbaar op de arbeidsmarkt en gaan soms in op een opportuniteit om elders aan de slag te gaan. Vanuit een organisatiestandpunt rendeert investeren in Nederlandse lessen voor werknemers dus niet altijd.

De gepercipieerde nood om Nederlands te leren hangt af van:

  • de context (vb. Gent vs. Brussel; stedelijk vs. landelijk)
  • de functionaliteit (sociaal, beroepsmatig, integratie van de partner/kinderen)
  • de contractduur (bepaald vs. onbepaald)

2. Internationals en HR-medewerkers bevragen

In een tweede fase spitsen we ons toe op twee sporen.

  • Enerzijds een brede bevraging gericht naar internationals en hun partners.
  • Anderzijds bekijken we ook internationale tewerkstelling en Nederlandse taalles binnen enkele specifieke contexten meer in detail.

Om een goed beeld te krijgen van deze contexten combineren we kwalitatief onderzoek, diepte-interviews met HR-werknemers en de internationals zelf, met een op maat gemaakte survey. De vragen in de survey zijn aangepast aan de wensen en noden van het bedrijf. In ruil voor deze samenwerking bieden wij advies op maat aan op basis van een onderzoeksrapport.

Deel onze enquête met je netwerk

We zoeken voor onze enquête internationals die van het buitenland naar België verhuisd zijn, in België aan het werk zijn, een niet-Belgische nationaliteit hebben en niet het Nederlands als moedertaal hebben.

Het invullen van de vragenlijst duurt slechts 15 minuten. 

Maak kennis met het team

Wil je meer weten over dit project? Neem gerust contact op met de onderzoekers en hou ook zeker deze pagina in het oog voor updates van het onderzoek.

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.