Eerste onderzoeksproject

Ontwikkeling van een haalbaar beweegprogramma op de werkvloer

Hoewel voldoende bewegen een belangrijk aspect is van een gezonde levensstijl en het heel wat gezondheidsvoordelen biedt, beweegt slechts één derde van de Belgen voldoende.

Zowel vanuit een economisch, een wettelijk als een zorgperspectief bevatten bewegingsprogramma’s die op het werk kunnen worden uitgevoerd een grote opportuniteit. Helaas hebben dergelijke acties doorgaans een beperkt en wisselend resultaat. Een mogelijke hypothese is dat de doorgaans gebruikte methodes (d.i. lang trainen aan een lage intensiteit, zoals wandelen en fietsen) ingaat tegen de meest geciteerde barrière, namelijk een gebrek aan tijd om (meer) te bewegen.

In dit project hebben we een wetenschappelijk onderbouwd én haalbaar bewegingsprogramma ontwikkeld, nl. HIIT @ WORK. Het is gebaseerd op een innoverende én tijdsefficiënte manier van trainen, namelijk High Intensity Interval Training (HIIT). Van HIIT training is namelijk geweten dat het minstens even efficiënt is in het verbeteren van de gezondheid en de conditie als de traditioneel aangeboden activiteiten zoals wandelen of fietsen. De hoge tijdsefficiëntie (slechts 4 minuten per training) én het feit dat het in gewone werkkledij én zonder fitnesstoestellen kan, maakt het een zeer haalbare trainingsvorm.

In dit project heeft men design methodologie gebruikt: via verschillende iteratieve cycli haalde de onderzoekers de nodige feedback en (bij)sturing bij de eind-gebruiker (beeldschermwerkers). Hiervoor gebruiken we o.a. volgende stappen:

  • Een verkennende inventarisstudie naar de standaard gebruikerscontext voor bewegingsprogramma’s op het werk (n=10) 
  • Bepaling van de eind-gebruikersgroepen en studie van de bevorderende en belemmerende factoren van beweegprogramma's op het werk (semi-gestructureerde diepte-interviews, n=50)
  • Focusgroep met het management
  • Verschillende try-outs van 1 training, 1 week, 1 maand en 3 maanden.

Vervolgproject

Een gezonde geest in een gezond lichaam

De werkplek is de afgelopen jaren dé plaats bij uitstek geworden waar er aan gezondheidspromotie gedaan wordt. Opvallend daarbij is dat campagnes sterk focussen op mentale gezondheid, en de preventie van psychische problemen als stress en burn-out. Het is echter net in deze problematiek dat de promotie van fysieke activiteit een belangrijke rol speelt. Een actieve levensstijl vermindert immers niet alleen het risico op typisch fysieke gevaren als hart- en vaatziekten en obesitas, maar bevordert tegelijkertijd o.a. vitaliteit en energie, die typisch in verband worden gebracht met mentale gezondheid.

Om de barrières (tijdsgebrek, kostprijs en locatievereisten) die werknemers ervaren om meer te bewegen op het werk te doorbreken, ontwikkelde de onderzoeksgroep het HIIT @ WORK beweegpakket. Dit programma werd reeds in verschillende try-outs geïmplementeerd, waarbij de resultaten aantonen dat het merendeel van de deelnemers ervan overtuigd is dat HIIT @ WORK een positief effect zou hebben op zijn/haar gezondheid, psychologisch welbevinden en werkprestatie. Toch is er nood aan een verdere uitdieping.

Een eerste doelstelling van dit PWO-project is dan ook een verlenging (van 4 naar 12 weken) en eenverbreding (inbedding in beleid) van het programma. Daarnaast willen we ook onderzoeken wat het effect is van HIIT @ WORK op de mentale gezondheid van beelschermwerkers. Hiertoe ondernemen we volgende stappen: in een eerste fase geven we in co-creatie (met onderzoekers, eindgebruikers & gezondheidscoaches) vorm aan een effectief, verlengd en motiverend HIITprogramma. In een tweede fase wordt het HIIT-programma in 3 bedrijven geïmplementeerd gedurende 12 weken, om zo de effecten ervan op o.a. stressniveau te onderzoeken.

HIIT@WORK in jouw organisatie?

Ben je met je organisatie op zoek naar een duurzame bewegingsinterventie? Ontdek al onze opties!

Blijf op de hoogte van onze initiatieven via onze Facebookpagina.

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

pdf 1

Artikel

High Intensity Interval Training (HIIT) als onderdeel van gezondheidspromotie in jouw organisatie.

Poster

Samenvatting eerste onderzoeksproject.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.