Wat betekent politisering in de sociaal werk praktijk en hoe kun je praktijken van politisering ontwikkelen? In verschillende sectoren is er een zoektocht naar een werkzaam handelingskader. Socius publiceerde Publiek Gaan, een handboek over politiserend werken dat op 5 mei 2022 werd voorgesteld tijdens de Sociaalwerkconferentie (https://socius.be/sociaal-cultureel-werken/politiserend-werken). Voor dat boek ontwikkelden we met praktijkwerkers en docenten een eerste handelingskader (Van Bouchaute & Vanderhulst, 2022). Dat kader wordt verder uitgediept door ‘PARKS’, een onderzoek vanuit SAM, steunpunt voor Mens en Samenleving, in samenwerking met de Vlaamse opleidingen sociaal werk (Politiseren: wat werkt? | samvzw).

Een steeds terugkerende vraag in die zoektocht is ‘welke interne en externe factoren remmen/stimuleren politisering in het sociaal werk?’ In het overzichtsartikel ‘De vele invullingen van politisering in het sociaal werk’ (De Corte, Hermans, Raeymaeckers & Van Bouchaute, 2022) worden die randvoorwaarden samengevat in drie factoren (Weis-Gall, 2020): opportunitiesfacilitation en motivations van sociaal werkers.  

Hoewel het belang van die randvoorwaarden door academici en praktijkwerkers voortdurend wordt beklemtoond, missen we in Vlaanderen empirisch onderzoek om uit te maken welke stimulerende en remmende dynamieken een grote impact hebben. Dit inzicht moet leiden tot een versterking van die randvoorwaarden.

Hoe kunnen de randvoorwaarden voor politisering in het sociaal werk worden versterkt? De uitkomst van dit onderzoek moet concrete impact hebben op de versterking van

  • Opportunities: structureel (bondgenoten, steun,…) maar ook cultureel (narratief, vorming, …)
  • Facilitation: structureel (inbedding in de organisatie) en cultureel (missie, discours,…)
  • Motivations: kennis, competentie en vaardigheden van de sociaal werker en het team om vorm te geven aan politiserende praktijken – zowel de expliciete als de impliciete vorming komt aan bod.

Een sterke valorisatie wordt voorzien:

  • met aanbevelingen voor alle stakeholders die een rol (kunnen) spelen in de randvoorwaarden;
  • in de vorm van een nota voor het SAM-consortium met als doel het handelingskader voor politisering in het sociaal werk te verdiepen met de nieuwe inzichten uit dit onderzoek;
  • met een populariserend artikel in de media gericht op sociaal werkers en hun organisaties;
  • met een academische publicatie dat de inzichten binnenbrengt in de lopende academische discussies over politisering in het sociaal werk
  • met de verrijking van de activiteiten in onderzoek en dienstverlening binnen het programma politisering vanuit de opleiding sociaal werk en het Associatie-onderzoeksplatform in AUGent.

Contacteer de onderzoeker

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.