Voedselverlies in de horeca

Wist je dat een derde van het geproduceerde voedsel in de vuilbak belandt? Dit voedselverlies heeft een negatieve impact op het milieu en verhoogt de economische kosten. 9 % van het totale voedselverlies binnen de Europese Unie zou plaatsvinden in restaurants en horeca.

Reductie voedselverspilling met food waste monitors

Innovatieve AI-gedreven food waste monitors dragen bij tot de reductie van voedselverspilling in zowel grootkeukens als kleinere horecazaken. Die food waste monitoren omvatten een weegschaal en “slimme” camera die geïnstalleerd worden onder en boven de afvalbak. Ze registreren welk voedselafval weggegooid wordt en berekenen de hoeveelheid. De verzamelde data is raadpleegbaar via een gepersonaliseerd dashboard. De verzamelde data dienen als een vertrekpunt voor concrete actiepunten in de strijd tegen voedselverspilling.

Casus Gentse horeca

Arteveldehogeschool zal gedurende drie jaar vijf food waste monitoren inzetten in de Gentse horeca in samenwerking met Stad Gent. Hierbij brengen we in kaart:

  • waar in het proces voedselverspilling plaatsvindt;
  • waar er vervolgens de grootste impact gerealiseerd kan worden;
  • wat de bereidheid (barrières en motivatoren) van food professionals is om met de food waste monitoren aan de slag te gaan.

Op termijn is het de bedoeling om de scope van het project uit te breiden, zowel geografisch als qua gebruikers.

Neem contact op met de onderzoekers bij interesse om een slimme AI-gedreven weegschaal uit te testen in jouw grootkeuken of restaurant.

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag en -aanpak.