Ecologische en inclusieve transitie

Onderzoeksthema

Om de klimaatverandering en de grondstoffenschaarste tegen te gaan, moeten we dringend onze huidige manier van produceren en consumeren veranderen. Met dit onderzoek ontwikkelen we concrete handvaten om de transitie naar circulaire economie daadwerkelijk en tijdig te helpen realiseren. Via duurzame samenwerkingen tussen organisaties, (maatwerk)bedrijven, overheden en burgers komen we tot innovatieve, duurzame en inclusieve processen. We staan hen bij in het ontwikkelen en vermarkten van duurzame en inclusieve diensten, systemen of producten. En dit alles met de nodige aandacht voor mindset en behavioral change. Want alleen zo versnellen en versterken we de transitie naar een circulaire en inclusieve economie. ​​

Hand in hand met de natuur

Aan de slag met duurzaamheid

Wat onderzoeken wij en voor wie?  

We zitten volop in de transitie naar een circulaire economie. Het doel is duidelijk, maar we weten niet wat de juiste acties zijn om dat doel zo goed mogelijk te bereiken. We hebben ook vaak het gevoel dat we zelf weinig verschil kunnen maken. Daar willen wij met ons onderzoek ondersteuning bieden. We zetten duurzame samenwerkingen op tussen organisaties, (maatwerk)bedrijven, overheden en burgers om tot innovatieve, duurzame en inclusieve processen te komen. Bovendien staan we organisaties en (maatwerk)bedrijven bij in het ontwikkelen en vermarkten van duurzame en inclusieve diensten, systemen of producten. Dat doen we samen met de (eind)gebruikers en andere stakeholders. Tot slot brengt elke verandering, en dus ook deze transitie, automatisch onzekerheid en weerstand met zich mee. Dat is niet alleen bij werknemers zo, maar ook bij burgers bijvoorbeeld, of schakels uit een bepaalde supply chain. Daarom ligt de focus ook op onze mindset en op gedragsverandering waar nodig.  

Gewenst resultaat  

Met dit onderzoek zorgen we voor maatschappelijke meerwaarde op ecologisch, economisch en sociaal vlak. We versnellen en borgen de transitie naar een circulaire en inclusieve economie.    

Onderzoekslijnen

Ecosystemen bouwen

Samen ecosystemen bouwen

Om onze economie te transformeren naar een circulaire economie, zullen we moeten samenwerken om tot nieuwe oplossingen te komen. De transitie is nodig op het vlak van processen, samenwerkingen en systemen (bv. procesoptimalisatie, nieuwe ketens bouwen, ketens verbinden met elkaar, nieuwe manieren van financieren, nieuwe logistieke systemen zoals reverse logistics,…). Wij willen stakeholders verbinden met elkaar. Het is immers belangrijk dat we goed verstaan wat onze eigen realiteit is en die van de andere stakeholders. Daarom gaan we op zoek naar de hefbomen en barrières om te verduurzamen, om zo de bestaande uitdagingen te overwinnen en duurzame samenwerkingen te faciliteren. 

Ontwikkelen en vermarkten

Product ontwikkelen en vermarkten achter een laptop

​​Om onze tijd en energie zo effectief mogelijk aan te wenden tijdens de ontwikkel- en vermarktfase van duurzame en inclusieve ontwikkelingen, is het belangrijk om onder meer de toekomstige (kwetsbare) gebruikers en de volledige keten te betrekken tijdens het ontwerp en bij het kiezen van het meest passende circulair businessmodel

Mindset and behavioral change

Change management

​​Niet alleen consumenten en medewerkers (change management) moeten we meekrijgen in de transitie. Ook overheden, schakels binnen een keten en zelfs schakels over ketens heen moeten meewerken aan de transitie. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van de weerstand te achterhalen om die vervolgens te kunnen wegwerken via bepaalde methodieken.   

Bekijk al onze onderzoeksprojecten

Ben je nieuwsgierig naar al onze onderzoeksprojecten?

Werk met ons samen

Zit jouw organisatie met een uitdaging of wil je een maatschappelijk probleem aanpakken? Via bachelorproeven, stages, studentconsultancyopdrachten of dienstverlening door expert-docenten en expert-onderzoekers kan een uitdaging of idee onderzocht en/of vormgegeven worden. Partner in een onderzoeksproject behoort ook tot de mogelijkheden.   

1) Onderzoekspartner 

Interesse om mee te stappen in een groot project? Wij zijn lead of partner in tal van subsidieprojecten, regionaal tot internationaal. Heb je eerder een concrete vraag? Dan is onderzoek in opdracht en op maat uiteraard ook mogelijk. 

3) Adviseur en dienstverlening 

Wij begeleiden werkveldpartners naar de opstap van een onderzoeksproject door hun noden scherp te stellen, onderzoek uit te voeren, een eerstelijnsadvies op te maken en hun in contact brengen met ons netwerk van innovatiepartners.  

2) Onderwijsinnovator 

Onze innovatieve producten, methodieken, services etc. dragen bij tot ver­nieuwende onderwijsvormen en de uitbouw van een innovatief en toe­komstgericht aanbod levenslang leren via onze Artevelde Academy. Ook studenten participeren in ons onderzoek via bachelorproeven of andere projecten. 

4) Wetenschapscommunicatie 

We brengen onderzoek en wetenschap ook bij het brede publiek. Met de vele activiteiten wetenschapscommunicatie bereiken we jong en oud, en laten we hen via de vele workshops proeven van wetenschap en techniek. 

Blikopener

Ben je een ondernemer van een kmo of socialprofitorganisatie? Dankzij Blikopener van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kunnen wij je vrijblijvend ondersteunen bij je zoektocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Wij stellen onze praktijkgericht onderzoeksresultaten en experten ter beschikking aan jou. 

Maak kennis met onze labs

Ons lab ondersteunt professionals met simulatietrainingen en het maken en testen van een prototype.

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je met het formuleren van je concrete onderzoeksvraag en de gewenste aanpak.

Over het expertisedomein Business en Management

Ons praktijkonderzoek ondersteunt werknemers, starters en kmo's in hun uitdagingen naar een duurzaam economisch model. Samen met partners gaan we op zoek naar inzichten en oplossingen in de vorm van tools, methodes of prototypes. Dat doen we via marktonderzoek en de human-centered-designmethode.

Volg het expertisedomein Business en Management

Vragen over dit onderzoeksthema?

Dr. Marieke Franck

Contactpersoon

Contacteer via e-mail