Mensgerichte technologie in de gezondheidszorg

Onderzoeksthema

Personeelstekorten, stijgende zorgvragen, GDPR en dataveiligheid, kostenbesparingen,... De zorg en hulpverlening wordt steeds complexer en gespecialiseerder. Technologische innovaties kunnen inspelen op uitdagingen in de gezondheidszorg. Binnen dit programma ontwikkelen we enerzijds nieuwe toepassingen die de zorg kunnen optimaliseren. Anderzijds onderzoeken we hoe allerlei vormen van technologie vlotter hun weg kunnen vinden in de dagelijkse praktijk van de zorg. Tot slot leggen we de nadruk op levenslang leren via technologie. Op die manier werken we aan een hogere kwaliteit van zorg met mensen op de voorgrond: de burgers, zorgvragers en hun omgeving. ​​

Mensgerichte technologie

Een vlotte implementatie en gebruik van innovaties in de zorg

Wat onderzoeken wij en voor wie?  

De gezondheidszorg is tegenwoordig sterk afhankelijk van technologische innovaties en tools. Dat is logisch, want die vormen een ontegensprekelijke meerwaarde voor effectieve zorg.

Het correcte en efficiënte gebruik van technologie is vaak heel wat ingewikkelder dan initieel gedacht. Daarom verkleinen we met onderzoek en innovatie de kloof tussen wat de zorgverleners en zorggebruikers nodig hebben, en de capaciteiten van technologieontwikkelaars.

Gewenst resultaat 

Met dit onderzoek streven we naar een vlottere implementatie en een beter dagelijks gebruik van technologische innovaties die inspelen op de noden van de gezondheidszorg. Denk aan 3D-scanners, 3D-printers, toepassingen vanuit artificiële intelligentie, niet-invasieve 3D-bewegingsanalyse, immersive rooms, simulatielabs, virtual en augmented reality,... 

Onderzoekslijnen

Bijdragen aan verbeteringen van de zorg voor alle patiënten en burgers is ons hoofddoel. Goed opgeleide hulpverleners en vrijwilligers zijn daarbij heel belangrijk. De opleiding moet efficiënt en kwalitatief gebeuren. We geven patiënten, burgers en hun omgeving in de mate van het mogelijke zeggenschap en regie over hun zorg. Dat willen we organiseren met de efficiënte inzet van mensgerichte technologie binnen vier onderzoekslijnen.​

Toepassing van technologie bij behandeling, therapie en preventie

Technologie in een therapeutische sessie

We zoeken naar optimale technologische innovaties voor betere (preventieve) zorg voor patiënten, burgers en hun omgeving. Dat doen we door interventies te objectiveren, standaardiseren, effectiever en/of efficiënter af te leveren. Dat doen we ook door het tekort aan handen te helpen opvangen om een dalende kwaliteit van zorg tegen te gaan. We hebben al heel wat expertise en bouwen daarop verder. 

Professionalisering van zorgverleners

Zorgverleners professionaliseren op vlak van technologie

In een snel veranderend zorglandschap winnen opleiding en levenslang leren nog verder aan belang. En dat is net de core business van Arteveldehogeschool. We onderzoeken hoe we technologie kunnen inzetten voor impactvolle professionalisering van zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en andere ondersteunende profielen.  

Verbeterde organisatie van zorg

Organisatie binnen de zorg verbeteren

​​Organisaties, instellingen en overheid gebruiken technologie als hulpmiddel om kwaliteitsvolle zorg betaalbaar, haalbaar, werkbaar en efficiënt te organiseren. Big data, algoritmes en planningstools zijn daarbij een grote hulp. Maar in het werkveld is de implementatie van die technologie vaak een struikelblok. Hier zetten we onze sterkte in. 

Meer regie en controle voor zorgvragers

senioren-vr-bril

Laat zorgvragers de verantwoordelijkheid nemen die ze zelf willen opnemen en aankunnen. Technologie gebruiken we als facilitator en ondersteuning. Maar het kan ook voor een vangnet, een minimale controle, zorgen.

Bekijk al onze onderzoeksprojecten

Ben je nieuwsgierig naar al onze onderzoeksprojecten?

Tech4HRM zoekt jou

Onderzoeksproject Tech4HRM zoekt jou! Geef of ontwikkel jij binnen jouw zorgorganisatie of technologiebedrijf opleidingen? Dan kunnen we elkaar versterken. Contacteer leen.bouckaert@arteveldehs.be.​ Meer info vind je op onze onderzoekspagina

Werk met ons samen

Geef toe: iedereen zoekt naar oplossingen voor de vele uitdagingen in de zorgsector. En steeds vaker groeit het besef: 'oplossingen bedenken, ontwikkelen en implementeren doe je niet alleen'. 

Samen maken we de zorg van morgen. Dat kan op vele manieren zoals onderzoek, contractonderzoek, als partner van huidige projecten, dienstverlening, ondersteuning op maat, in onze innovatielabs, via een studentenstage of bachelorproef, coaching en noem maar op. 

Samen verkennen? Of gewoon eens pingpongen? We komen er samen zeker uit. Contacteer ons! 

1) Onderzoekspartner 

Interesse om mee te stappen in een groot project? Wij zijn lead of partner in tal van subsidieprojecten, regionaal tot internationaal. Heb je eerder een concrete vraag? Dan is onderzoek in opdracht en op maat uiteraard ook mogelijk. 

3) Adviseur en dienstverlening 

Wij begeleiden werkveldpartners naar de opstap van een onderzoeksproject door hun noden scherp te stellen, onderzoek uit te voeren, een eerstelijnsadvies op te maken en hun in contact brengen met ons netwerk van innovatiepartners.  

2) Onderwijsinnovator 

Onze innovatieve producten, methodieken, services etc. dragen bij tot ver­nieuwende onderwijsvormen en de uitbouw van een innovatief en toe­komstgericht aanbod levenslang leren via onze Artevelde Academy. Ook studenten participeren in ons onderzoek via bachelorproeven of andere projecten. 

4) Wetenschapscommunicatie 

We brengen onderzoek en wetenschap ook bij het brede publiek. Met de vele activiteiten wetenschapscommunicatie bereiken we jong en oud, en laten we hen via de vele workshops proeven van wetenschap en techniek. 

Blikopener

Ben je een ondernemer van een kmo of socialprofitorganisatie? Dankzij Blikopener van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kunnen wij je vrijblijvend ondersteunen bij je zoektocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Wij stellen onze praktijkgericht onderzoeksresultaten en experten ter beschikking aan jou.

Maak kennis met onze labs

Ons lab ondersteunt professionals met simulatietrainingen en het maken en testen van een prototype.

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je met het formuleren van je concrete onderzoeksvraag en de gewenste aanpak.

Over het expertisedomein Gezondheid en Zorg

Volg het expertisedomein Gezondheid en Zorg

Vragen over dit onderzoeksthema?

Isabel Weemaes

Contactpersoon

Contacteer via e-mail