Innovatie in de sector van de kinderopvang

Onderzoeksthema

Vandaag staat de kinderopvang onder grote druk. Zowel de opvang voor baby’s en peuters als de hele buitenschoolse kinderopvang kennen grote hervormingen. Ons onderzoeksprogramma richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de kinderopvang, met de nadruk op de kwaliteit van zorg. Vanuit het praktijkgericht onderzoek formuleren we concrete aanbevelingen en ontwerpen we tools voor praktijk en beleid. Ons doel? Een sterke, kwaliteitsvolle kinderopvang die kinderen een sterke start geeft!

Innoveren in de kinderopvang

Kwaliteitsvolle kinderopvang

Wat onderzoeken wij en voor wie?

De kinderopvang wordt hertekend. Zowel de opvang voor baby’s en peuters als de hele buitenschoolse kinderopvang kennen veel veranderingen. Die vernieuwingen vragen om innovatieve antwoorden.

De opvang voor baby’s en peuters krijgt stilaan meer (politieke) aandacht, wat zorgt voor nieuwe ontwikkelingen in elke organisatie. De kinderopvangorganisaties hebben nood aan begeleiding en ondersteuning bij die hervormingen. Daarnaast zoeken we naar antwoorden op het massale personeelstekort. We verkennen hoe bruggen tussen opvang en school een antwoord zijn op de nood aan personeel die zowel de scholen als de opvang voelen. En we gaan na hoe de hervorming ‘Vroeg en nabij’ de kinderopvang kan versterken als een groeiplek voor jonge kinderen.

Ook de buitenschoolse opvang zit op een keerpunt, van buitenschoolse opvang naar Buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA), waarbij de regie in handen is van lokale besturen. We pionieren via praktijkonderzoek door samen te zoeken hoe we de vertaalslag maken van het decreet naar de praktijk.

​Gewenst resultaat 

De kinderopvang versterken en innoveren, dat is de doelstelling. Vanuit het praktijkgericht onderzoek formuleren we aanbevelingen voor praktijk en beleid.

Onderzoekslijnen

​De programmalijn 'Innoveren in de sector kinderopvang' kent drie grote lijnen waaronder de verschillende onderzoeken zullen vallen: professionalisering in de opvang van baby's en peuters, perspectieven voor de kinderopvang van 0-3 jaar en buitenschoolse opvang en activiteiten in de praktijk.

Professionalisering in de opvang van baby’s en peuters

Professionalisering kinderopvang

In deze onderzoekslijn gaan we na hoe de inzet van de pedagogisch coaches verloopt en wat er nodig is om hun inzet tot een succes te maken. Daarnaast zoeken we hoe we de brug kunnen slaan tussen onderwijs en kinderopvang, en hoe de doorgaande lijn een antwoord kan zijn op het personeelstekort. Tot slot willen we ook met de sector pionieren hoe het ‘Vroeg en Nabij’-verhaal een meerwaarde kan zijn voor de kinderopvang en omgeving.

Perspectieven voor de kinderopvang van 0-3 jaar

Perspectieven voor de kinderopvang

De sector kinderopvang van 0 tot 3 jaar staat voor grote veranderingen, maatschappelijk en politiek krijgt de kinderopvang meer aandacht en ook middelen. Hoe zal de sector evolueren en zich organiseren, zodat dit zal leiden tot meer kwaliteit in de kinderopvang. Daarnaast willen we ook met de sector pionieren hoe het ‘Vroeg en Nabij’-verhaal een meerwaarde kan zijn voor de kinderopvang en omgeving.

Buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) in de praktijk

Visualisatie van buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA)

In 2026 zal de BOA-werking operationeel zijn in elke stad en gemeente. Dat vraagt om antwoorden op maat. Hoe kunnen we lokale besturen, onderwijs, opvang en vrije tijd ondersteunen om die uitdagingen aan te gaan met bruikbare organisatiemodellen en een talentgerichte, verbindende focus op kinderen? Wat zijn gangbare samenwerkingsmogelijkheden?

Bekijk al onze onderzoeksprojecten

Ben je nieuwsgierig naar al onze onderzoeksprojecten?

Werken aan BOA

Valorisatie van onderzoek Buitenschoolse Buitenkans.

Werk met ons samen

Sta je als professional of organisatie soms voor moeilijke kwesties? Heb je nood aan extra inzichten uit onderzoek? We helpen je graag verder. 

Wij zetten in op diverse samenwerkingsvormen met ons werkveld voor onderzoek en innovatie. Variërend in intensiteit, financieringsstroom, looptijd en finaliteit: contractonderzoek, samenwerkingsverbanden in cofinanciering of met externe projectfinanciering, samenwerking via deelname aan ontwerpsessies, adviescommissies, … 

1) Onderzoekspartner 

Interesse om mee te stappen in een groot project? Wij zijn lead of partner in tal van subsidieprojecten, regionaal tot internationaal. Heb je eerder een concrete vraag? Dan is onderzoek in opdracht en op maat uiteraard ook mogelijk. 

3) Adviseur en dienstverlening 

Wij begeleiden werkveldpartners naar de opstap van een onderzoeksproject door hun noden scherp te stellen, onderzoek uit te voeren, een eerstelijnsadvies op te maken en hun in contact brengen met ons netwerk van innovatiepartners.  

2) Onderwijsinnovator 

Onze innovatieve producten, methodieken, services etc. dragen bij tot ver­nieuwende onderwijsvormen en de uitbouw van een innovatief en toe­komstgericht aanbod levenslang leren via onze Artevelde Academy. Ook studenten participeren in ons onderzoek via bachelorproeven of andere projecten. 

4) Wetenschapscommunicatie 

We brengen onderzoek en wetenschap ook bij het brede publiek. Met de vele activiteiten wetenschapscommunicatie bereiken we jong en oud, en laten we hen via de vele workshops proeven van wetenschap en techniek. 

Blikopener

Ben je een ondernemer van een kmo of socialprofitorganisatie? Dankzij Blikopener van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kunnen wij je vrijblijvend ondersteunen bij je zoektocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Wij stellen onze praktijkgericht onderzoeksresultaten en experten ter beschikking aan jou.

Maak kennis met onze labs

Ons lab ondersteunt professionals met simulatietrainingen en het maken en testen van een prototype.

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je met het formuleren van je concrete onderzoeksvraag en de gewenste aanpak.

Over het expertisedomein Mens en Samenleving

Wij zijn geëngageerd in de maatschappij en daarom innoveren we graag samen met jou. Het expertisedomein Mens en Samenleving gaat voluit voor participatief onderzoek over maatschappelijke uitdagingen en zet in op de innovatie van de socialprofitsector.

Volg het expertisedomein Mens en Samenleving

Vragen over dit onderzoeksthema?

Karolien Huylebroek

Contactpersoon

Contacteer via e-mail