Mens, samenleving en digitalisering

Onderzoeksthema

In de hulpverleningssector is er reeds geruime tijd vraag naar onlinehulp-methodiekontwikkeling en ondersteuning bij implementatie. Tegelijk belemmert de digitale sneltrein toegang tot hulpverlening voor mensen die sociaal-economisch en cultureel kwetsbaar zijn. Het programma bouwt vanuit beschrijving, analyse-, actie- en ontwikkelingsonderzoek mee aan diverse aspecten van online en blended werken in welzijnswerk en gezondheidszorg. We ondersteunen organisaties bij implementatie, en verkennen de uitdagingen en kansen van AI toepassingen. We hebben aandacht voor het vergroten van digitale inclusie en het ontwikkelen van de competenties van sociale professionals. Zo willen we online en blended zorg ondersteunen en versterken in het werkveld.

Digitale hulp

Online en blended werken in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg  

Wat onderzoeken wij en voor wie?​​​​​​​ 

​​Digitalisering in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg kende de afgelopen jaren een enorme boost. Dit zorgde in de sector voor mogelijkheden maar ook voor concrete vragen, weerstanden en noden. Heb je als welzijnsorganisatie of sociale professional nood aan advies, methodieken om blended werken duurzaam te implementeren, procesbegeleiding en competentiebevordering rond online en blended werken? Vind je het ook een uitdaging om de meest kwetsbaren te ondersteunen in de digitaliserende samenleving? Ons onderzoeks -ontwikkelings en dienstverleningsaanbod rond online en blended werken en e-inclusiebevordering in welzijnswerk en geestelijke gezondheidszorg wil de sector hier in ondersteunen.

Gewenst resultaat 

Met ons onderzoeksprogramma willen we online en blended werken in zorg en welzijn ondersteunen en versterken in het werkveld én e-inclusie van de meest kwetsbaren bevorderen. Een belangrijke focus hierbij is de competentiebevordering van de sociale professional. We willen jou en je welzijnsorganisatie versterken om:

  • Kritisch-constructief een duidelijke visie op blended hulp en zorg te bepalen
  • Een blended aanbod op duurzame wijze te realiseren
  • De meest kwetsbare burgers bij het blended aanbod betrekken
  • De competenties van de sociale professionals te versterken

Onderzoekslijnen

Blended werken aan welzijn en geestelijke gezondheid

Blended aan de slag met welzijn en geestelijke gezondheid

​​​In deze lijn ondersteunen en begeleiden we organisaties om online en blended hulpverlening te implementeren. ​Daarnaast verkennen we de mogelijkheden, risico’s, noden en toepassingen van Artificiële Intelligence (AI) voor sociaal werk en toetsen we die af bij het werkveld.

​E-inclusie en mediawijsheid

Mediawijsheid bij ouderen

​​Deze onderzoekslijn bevordert de e-inclusie van zowel de sociale professionals als van de doelgroep in welzijnswerk en gezondheidszorg, met extra oog voor mensen in een kwetsbare positie.

Digitale competenties sociale professional

Digitale competenties van een sociale professional

​​​​De uitdagingen voor sociale professionals zijn divers. De roep naar zowel globale als meer verfijnde en verdiepende competenties stijgt. De welzijns- en zorgvraagstukken worden immers complexer in onze superdiverse samenleving. We zetten ook in op ‘digitale competenties’ door een kader uit te werken dat professionals in het sociaal-agogisch studiegebied helpt om digitaal en blended te werken.

Bekijk al onze onderzoeksprojecten

Ben je nieuwsgierig naar al onze onderzoeksprojecten?

Website onlinehulp-apps

Jouw wegwijzer naar apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid.

Werk met ons samen

Sta je als professional of organisatie soms voor moeilijke kwesties? Heb je nood aan extra inzichten uit onderzoek? We helpen je graag verder. 

Wij zetten in op diverse samenwerkingsvormen met ons werkveld voor onderzoek en innovatie. Variërend in intensiteit, financieringsstroom, looptijd en finaliteit: contractonderzoek, samenwerkingsverbanden in cofinanciering of met externe projectfinanciering, samenwerking via deelname aan ontwerpsessies, adviescommissies, … 

1) Onderzoekspartner 

Interesse om mee te stappen in een groot project? Wij zijn lead of partner in tal van subsidieprojecten, regionaal tot internationaal. Heb je eerder een concrete vraag? Dan is onderzoek in opdracht en op maat uiteraard ook mogelijk. 

3) Adviseur en dienstverlening 

Wij begeleiden werkveldpartners naar de opstap van een onderzoeksproject door hun noden scherp te stellen, onderzoek uit te voeren, een eerstelijnsadvies op te maken en hun in contact brengen met ons netwerk van innovatiepartners.  

2) Onderwijsinnovator 

Onze innovatieve producten, methodieken, services etc. dragen bij tot ver­nieuwende onderwijsvormen en de uitbouw van een innovatief en toe­komstgericht aanbod levenslang leren via onze Artevelde Academy. Ook studenten participeren in ons onderzoek via bachelorproeven of andere projecten. 

4) Wetenschapscommunicatie 

We brengen onderzoek en wetenschap ook bij het brede publiek. Met de vele activiteiten wetenschapscommunicatie bereiken we jong en oud, en laten we hen via de vele workshops proeven van wetenschap en techniek. 

Blikopener

Ben je een ondernemer van een kmo of socialprofitorganisatie? Dankzij Blikopener van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kunnen wij je vrijblijvend ondersteunen bij je zoektocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Wij stellen onze praktijkgericht onderzoeksresultaten en experten ter beschikking aan jou.

Maak kennis met onze labs

Ons lab ondersteunt professionals met simulatietrainingen en het maken en testen van een prototype.

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je met het formuleren van je concrete onderzoeksvraag en de gewenste aanpak.

Over het expertisedomein Mens en Samenleving

Wij zijn geëngageerd in de maatschappij en daarom innoveren we graag samen met jou. Het expertisedomein Mens en Samenleving gaat voluit voor participatief onderzoek over maatschappelijke uitdagingen en zet in op de innovatie van de socialprofitsector.

Volg het expertisedomein Mens en Samenleving

Vragen over dit onderzoeksthema?

Jana Verplancke

Contactpersoon

Contacteer via e-mail