Gezond bewegen

Onderzoeksthema

Regelmatig bewegen bevordert en beschermt zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het draagt bij aan een hogere levenskwaliteit en zorgt ervoor dat ieder individu beter kan deelnemen aan de maatschappij. Binnen dit onderzoeksprogramma leggen we de focus op meer lichaamsbeweging binnen de zorg, de werkplek en de school. Door samen met de eindgebruiker noden en drempels rond bewegen in kaart te brengen en door doelgerichte duurzame acties te ontwikkelen, willen we een impact hebben op de gezondheid en de levenskwaliteit van iedereen die nog onvoldoende lichaamsbeweging heeft.

Gezonde geest in een gezond lichaam die springt van vreugde

Bewegen is doen! Iedereen heeft recht op voldoende lichaamsbeweging

Wat onderzoeken wij en voor wie? 

​Al in 2012 werd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift The Lancet aangetoond dat onvoldoende fysiek actief zijn wereldwijd de vierde doodsoorzaak is. Er sterven zelfs meer mensen aan dan aan de gevolgen van roken. Sindsdien is de publieke aandacht voor het preventieve karakter van voldoende beweging alleen maar groter geworden. 

​Met het onderzoeksprogramma Gezond Bewegen leggen we de focus op voldoende lichaamsbeweging binnen de zorg, de werkplek en de school.  

​Gewenst resultaat 

​In dit onderzoeksprogramma betrekken we steeds de stakeholders en eindgebruikers. Zo zijn we zeker dat we aan hun noden tegemoetkomen en een grote impact creëren. Concreet leidt het programma tot doelgerichte acties en interventies, de ontwikkeling van toolboxen en educatieve pakketten en meer.​ 

Onderzoekslijnen

Met ons onderzoeksprogramma Gezond bewegen willen we iedereen, in verschillende contexten, aanzetten tot levenslang bewegen. We vertrekken telkens vanuit een aanpak met bewezen resultaten.

Met zorg bewegen

veilige bokswedstrijd

​​De onderzoekslijn Met zorg bewegen wil personen met chronische aandoeningen en ouderen aanzetten tot duurzaam bewegen. Daarnaast ondersteunen we de omkadering (mantelzorgers, zorg- en beweegprofessionals) om toegankelijke beweeginitiatieven op maat aan te bieden. 

Maak werk van bewegen

samenwerken

​​Met de onderzoekslijn Maak werk van bewegen ligt de focus op de gezondheid van de werkende bevolking. We dragen ons steentje daaraan bij door kennis te verspreiden, interventies op te zetten en organisaties te steunen in hun gezondheids- en welzijnsbeleid op het vlak van lichamelijke activiteit en sedentair gedrag. Dat kan zorgen voor gezondere medewerkers, wat dan weer leidt tot minder verzuim, minder personeelsverloop, duurzame inzetbaarheid, hogere productiviteit, meer jobtevredenheid en een beter bedrijfsimago

School in beweging

actieve jeugdige kinderen

​​De onderzoeksactiviteiten binnen de onderzoekslijn School In Beweging willen de school en alle betrokkenen ondersteunen om kinderen en jongeren meer te laten bewegen en minder te laten zitten op school, om hen zo fysiek en mentaal sterker te maken. 

Bekijk al onze onderzoeksprojecten

Ben je nieuwsgierig naar al onze onderzoeksprojecten?

Werk met ons samen

​​Het onderzoeksprogramma “Gezond bewegen” staat met beide voeten in de maatschappij. We zijn er dan ook van overtuigd dat “samen”, “beter” is. Laat het dus zeker weten als je een vraag, idee, voorstel, … hebt dat aansluit bij een van onze onderzoekslijnen! ​ 

1) Onderzoekspartner 

Interesse om mee te stappen in een groot project? Wij zijn lead of partner in tal van subsidieprojecten, regionaal tot internationaal. Heb je eerder een concrete vraag? Dan is onderzoek in opdracht en op maat uiteraard ook mogelijk. 

3) Adviseur en dienstverlening 

Wij begeleiden werkveldpartners naar de opstap van een onderzoeksproject door hun noden scherp te stellen, onderzoek uit te voeren, een eerstelijnsadvies op te maken en hun in contact brengen met ons netwerk van innovatiepartners.  

2) Onderwijsinnovator 

Onze innovatieve producten, methodieken, services etc. dragen bij tot ver­nieuwende onderwijsvormen en de uitbouw van een innovatief en toe­komstgericht aanbod levenslang leren via onze Artevelde Academy. Ook studenten participeren in ons onderzoek via bachelorproeven of andere projecten. 

4) Wetenschapscommunicatie 

We brengen onderzoek en wetenschap ook bij het brede publiek. Met de vele activiteiten wetenschapscommunicatie bereiken we jong en oud, en laten we hen via de vele workshops proeven van wetenschap en techniek. 

Blikopener

Ben je een ondernemer van een kmo of socialprofitorganisatie? Dankzij Blikopener van het Vlaams Agentschap Ondernemen en Innoveren (VLAIO) kunnen wij je vrijblijvend ondersteunen bij je zoektocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Wij stellen onze praktijkgericht onderzoeksresultaten en experten ter beschikking aan jou.

Maak kennis met onze labs

Ons lab ondersteunt professionals met simulatietrainingen en het maken en testen van een prototype.

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je met het formuleren van je concrete onderzoeksvraag en de gewenste aanpak.

Over het expertisedomein Onderwijs

De missie van het expertisedomein Onderwijs is het creëren van innovatieve, geïntegreerde en verbindende leerplekken waarbinnen iedereen kan excelleren in zijn/haar talenten aansluitend op de competenties voor de 21ste eeuw.

Volg het expertisedomein Onderwijs

Vragen over dit onderzoeksprogramma?

Frank Vandaele & Vicky Van Stappen

Contactpersonen

Contacteer Frank via e-mail

Contacteer Vicky via e-mail